Delikatna zupa z jabłek z migdałową nutą

Delikatna zupa z jabłek z migdałową nutą

Czy zupa może mieć słodką nutę, a jednocześnie być wytrawną? Tak! Poniższy przepis to udowadnia.

Składniki:

– około 10 jabłek,

– 2-3 dojrzałe gruszki,

– 2 łyżki kokosowego oleju,

– przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu, szczypta cukru,

– garstka uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych,

– 3 szklanki mleka sojowego, bądź migdałowego (opcjonalnie zwykłe).

Wykonanie:

Owoce obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju, a następnie podgotowujemy w mleku. Wszystko miksujemy na aksamitną konsystencję i doprawiamy. Zupa smakuje zarówno podawana na ciepło, jak i na zimno. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów i szczyptą cynamonu.

Małgorzata Tymoszuk

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy