Bakaliowe jabłka pod orzechową kołderką

Bakaliowe jabłka pod orzechową kołderką
fot. Pixabay

Szybka słodycz na już! I kolejny argument, że jabłko nigdy nie będzie nudne. A to danie w 100 % to udowadnia. Poniższe proporcje dodatków są na 5 jabłek średniej wielkości.

Składniki:

– 1 jabłko na osobę,

– około 1 szklanki najróżniejszych bakalii (żurawina, pokrojone kawałki daktyli, śliwki kalifornijskiej i przeróżnych orzechów – również rozrobionych),

– 6-7 łyżek prawdziwego miodu,

– 7-8 łyżek mąki pszennej,

– ½ szklanki cukru,

– 100 g masła,

– szczypta cynamonu na każde jabłko,

– ½ szklanki zmielonych orzeszków ziemnych,

– opcjonalnie: po kulce lodów waniliowych na każde jabłko.

Wykonanie:

Umyte jabłka osuszamy w papierowym ręczniku i wydrążamy środek, uważając, aby nie przebić się do samego dna. Następnie przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Do środka każdego jabłka wsypujemy garstkę bakalii i po jednej łyżce miodu.

Teraz czas na przygotowanie pierzynki: mieszamy ze sobą mąkę, zmielone orzechy, masło oraz cukier. Gotową kruszonką przykrywamy jabłka, posypujemy odrobiną cynamonu i wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika do temperatury 170°C i zapiekamy przez mniej więcej 35-40 minut. Przed podaniem dekorujemy lodami. Po takim deserze, mówimy sobie, że życie jest piękne!

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy