Idealne na chłody ciasto dyniowe

Idealne na chłody ciasto dyniowe
fot. archiwum

Aromatyczne i wilgotne w środku. Najlepiej w tym przepisie sprawdzi się odmiana hokkaido (tej nie trzeba obierać) lub dynia piżmowa. Niezwykle aromatyczne i korzenne ciasto. Idealne na wieczorne chłody.

Składniki:

– 250 g puree z pieczonej dyni,

– 1 i 1/2 szklanki mąki, ja użyłam orkiszowej, typ 630,

– 1/2 szklanki tłuszczu (może być olej rzepakowy),

– 3/4 szklanki cukru, najlepiej nierafinowanego,

– 2 jajka,

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– skórka otarta z jednej pomarańczy,

– przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki zmielonego, zielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki suszonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z jednej laski waniliowej.

Wykonanie:

Dynię obieramy, kroimy na małe kawałki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i pieczemy do miękkości. Dynię możemy przykryć papierem do pieczenia, żeby się nie przypiekła się z wierzchu. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni.

Upieczoną dynię miksujemy na gładki krem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.  Cukier miksujemy z tłuszczem przez kilka minut, a następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując na małych obrotach. Dodajemy masę dyniową i skórkę z pomarańczy i nadal miksujemy na małych obrotach do czasu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy dużą łyżką lub bardzo krótko miksujemy na małych obrotach.

Masę wlewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny do momenty „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Dopiero wówczas kroimy.

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy