Nasz przepis: Jaglana szarlotka

Nasz przepis: Jaglana szarlotka
fot. archiwum

Ta szarlotka to bardzo zdrowy, na dodatek bezglutenowy deser. Bazą jest ugotowana kasza jaglana. A do właściwości zdrowotnych kaszy jaglanej nikogo nie trzeba przekonywać. Wiele osób nie wyobraża sobie nadchodzących świąt bez tego deseru.

Składniki:

– 1 1/2 szklanki kaszy jaglanej,

– około 5-6 słodkich jabłek,

– przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki ekstraktu z wanilii, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki ksylitolu,

– ¾ szklanki brązowego cukru,

– 3 szklanki wody lub mleka roślinnego do ugotowania kaszy,

– opcjonalnie gęsty jogurt naturalny.

Wykonanie:

Kaszę jaglaną opłukujemy na sitku pod gorącą wodą i gotujemy w 3 szklankach wody lub mleka z dodatkiem ksylitolu. Gotujemy ją tak długo, aż wchłonie całą wodę (około 20 minut na małym ogniu). W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cynamonem i odrobiną cukru brązowego. Ugotowaną lekko przestudzoną, ale nadal ciepłą kaszę blendujemy z dodatkiem odrobiny wody lub mleka (niecałe 1/2 szklanki), ekstraktu z wanilii i sokiem z cytryny. Masa nie powinna być gładko zmielona.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód nakładamy połowę kaszy, wklepujemy zwilżoną dłonią lub łyżką, jeśli kasza jest za gorąca. Następnie nakładamy jabłka z cynamonem, a na wierzch pozostałą kaszę, nie dociskając za mocno. Wyrównujemy górę i posypujemy warstwą cukru trzcinowego. Pieczemy w 180°C przez godzinę. Kroimy dopiero, gdy całkowicie ostygnie. Szarlotkę z jaglanki możemy podać koniecznie z kwaśnym jogurtem o smaku naturalnym.

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy