Burger wege - smaczny i zdrowy

Burger wege - smaczny i zdrowy
fot. archiwum

Jako burger lub kotlet. Z dodatkiem ziemniaków lub kaszy gryczanej stanie się smacznym zamiennikiem mięsa.

Składniki:

– 1 szklanka kaszy jaglanej,

– 3 średniej wielkości buraki (surowe starte na grubych oczkach),

– 1 cebula duża,

– 2 ząbki czosnku,

– przyprawy: oregano, curry, pieprz cayenne, czarny pieprz, sól,

– olej do smażenia,

– ½ szklanki ziaren słonecznika (mielimy je),

– biały sezam jako panierka.

Wykonanie:

Przygotowanie kaszy – zaczynamy od prażenia kaszy. Tak robiły nasze babcie. Rozgrzewamy garnek z jak najgrubszym dnem i wsypujemy do niego kaszę. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż poczujemy aromat prażonej kaszy. Potrząsamy kilkakrotnie garnkiem już poza palnikiem i ponownie prażymy. Następnie zalewamy kaszę osolonym wrzątkiem, przykrywamy, gotujemy przez 10 minut i zdejmujemy z gazu. Uwaga! Kaszy nie mieszamy. Odstawiamy pod przykrywką na kilka minut.

Pokrojoną cebulę w kostkę szklimy na rozgrzanym oleju. Do kaszy dodajemy cebulę, wszystkie przyprawy, dwie łyżki oleju oraz zmielone ziarna słonecznika. Następnie dodajemy startego buraka. Wszystko mieszamy, formujemy kotlety i obtaczamy je w sezamie. Pieczemy z obydwu stron w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C około 40 minut. Mniej więcej po 20 minut na każdą ze stron.

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy