Przepis na sobotę: Przepyszna kawa z dodatkami

Przepis na sobotę: Przepyszna kawa z dodatkami
fot. PixaBay

Nic tak nie rozgrzewa w zimowe dni jak kawa z przyprawami. Szczególnie przyprawy korzenne, jak cynamon, kardamon, imbir, goździki albo anyż nadadzą kawie wyjątkowego, ciepłego aromatu, a przy okazji też i szczyptę zdrowia. Cynamon ma słodkawy smak, dzięki niemu łatwiej jest zupełnie zrezygnować z cukru.

Składniki:

– miód,

– cynamon,

– kawa.

Wykonanie:

W filiżance mieszamy łyżeczkę miodu ze szczyptą cynamonu. Kawa będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli zostawimy tę  mieszankę kwadrans. Zaparzamy kawę i wlewamy ją do filiżanki z przyprawionym miodem. Dokładnie mieszamy.

Kawa z kardamonem i cynamonem

Składniki:

– mielony cynamon i kardamon,

– mleko (przyda się spieniacz do mleka),

– opcjonalnie szczypta przyprawy do piernika,

– kawa typu espresso.

Wykonanie:

Robimy espresso. Szczyptę zmielonego cynamonu i kardamonu dokładnie mieszamy z zimnym mlekiem, aby powstała mleczna pianka. Następnie wlewamy mleko do espresso, aby powstało cynamonowe latte – albo na odwrót espresso do mleka, aby zrobić latte macchiato. W bardziej urozmaiconej wersji możemy użyć gotowej przyprawy do piernika.

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy