Wędzone tofu

Wędzone tofu

Do tego przepisu możecie użyć sera paneer i wyjdzie Wam klasyczne danie „paneer masala”, ale wiadomo, że nie zawsze ma się ochotę przygotowywać własny ser, a kupić go można tylko w określonych sklepach. Za to tofu dostępne jest wszędzie. Wychodzi z tego coś naprawdę smacznego i prostego w wykonaniu. Nie spędzicie w kuchni więcej niż pół godziny. 

Składniki:

– 1 kostka wędzonego tofu – pokrojone w kostkę,

– 3 dojrzałe pomidory – zblendowane,

– 1 czerwona cebula – posiekana,

– 1 ząbek czosnku i mały kawałek imbiru – rozgniecione,

– 1/2 łyżeczki ziaren kuminu,

– 1 zielona papryczka chilli – posiekana,

– przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczka czerwonego chilli, szczypta mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki garam masala,

– 1 łyżeczka zmielonych orzeszków ziemnych lub nerkowca.

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kumin. Smażymy około 30 sekund, cały czas mieszając. Dodajemy cebulę oraz zielone chilli i smażymy aż będzie miękka, wtedy dodajemy imbir i czosnek, po około minucie wlewamy zblendowane pomidory. Przyprawiamy sos solą, kurkumą, czerwoną chilli i kolendrą. Smażymy na średnim ogniu około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pomidory nie mogą być surowe, ponieważ będą niesmaczne. Po 20 minutach dodajemy tofu, garam masalę i orzeszki ziemne, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 10 minut. Najlepiej smakuje z ryżem.

Justyna Madan

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy