5 powodów, dla których warto jeść owoce i warzywa w pracy

5 powodów, dla których warto jeść owoce i warzywa w pracy
fot. PixaBay

Aż 50% pracujących Polaków nie je codziennie owoców, 40% nie spożywa codziennie warzyw. To niepokojące dane z badania Dailyfruits. Jak ważny wpływ mają na nasze zdrowie owoce i warzywa wskazuje dietetyk wymieniając 5 istotnych powodów, dla których powinniśmy je spożywać każdego dnia, także w pracy.

Według zaleceń dietetyków owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ¼ do ¾, im ich więcej tym lepiej. Są one podstawą zdrowej diety, przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób i zawierają cenne składniki pokarmowe. Lista zalet regularnego spożywania owoców i warzyw dla naszego organizmu jest długa. W pracy bez względu na miejsce jej wykonywania spędzamy średnio co najmniej 8 godzin dziennie, dlatego tak istotne są nawyki żywieniowe realizowane także tam gdzie pracujemy. Poprosiliśmy dietetyka więc o wskazanie 5 kluczowych powodów, które powinny zachęcić nas do sięgania po owoce i warzywa w ciągu dnia pracy.

Owoce i warzywa – zdrowa przekąska w pracy 

Absolutną podstawą tego co powinniśmy spożywać w ciągu dnia, również w pracy są właśnie owoce i warzywa. To produkty bogate w błonnik, składniki bioaktywne, witaminy i składniki mineralne przez co dostarczają organizmowi to czego potrzebuje do jego prawidłowego funkcjonowania. Owoce i warzywa to także jedna z najlepszych zdrowych przekąsek w pracy, po które warto sięgać kilka razy w ciągu dnia.

Kiedy potrzebujemy coś pochrupać w czasie pracy, warzywa takie jak marchewka, pomidorki koktajlowe, rzodkiewki czy zielony ogórek będą bardzo dobrym wyborem – są niskokaloryczne, ale sycące dzięki swojej objętości, a przy okazji bogate w składniki odżywcze. Pakiet witamin i składników mineralnych z porcją wody świetnie wspomoże nasze eksploatowane każdego dnia szare komórki. Jeśli potrzebujemy konkretnego zastrzyku energii świetnie sprawdzą się owoce – poratują nas porcją cukru i orzeźwiającego smaku. – podpowiada Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny.

Lepsza praca układu pokarmowego

Owoce i warzywa to jedno z ważniejszych źródeł błonnika pokarmowego. W połączeniu z wodą wpływa na prawidłową perystaltykę jelitową, zapobiega dyskomfortom trawiennym, zaparciom czy wzdęciom. Jego obecność równoważy również skład mikrobioty jelitowej nierzadko pełniąc funkcję prebiotyczną. Jej prawidłowy skład oddziałuje korzystnie na cały nasz organizm nie tylko regulując procesy trawienne, ale również wspierając odporność i dobry nastrój.

Źródło przeciwutleniaczy

Warzywa i owoce to bogactwo witamin, składników mineralnych i związków bioaktywnych, z których bardzo duża ilość pełni funkcję antyoksydacyjną. Oznacza to, że mają realny wpływ na procesy zapalne toczące się w naszym organizmie w wyniku rozmaitych negatywnych czynników środowiskowych czy naszych złych wyborów w kontekście stylu życia.

Żywność bogata w związki antyoksydacyjne działa na nie niwelująco, więc warzywa, owoce i zioła powinny być obowiązkowym elementem naszego menu. Związki antyoksydacyjnie nie mają zdolności kumulowania się w naszym organizmie, więc każdego dnia powinniśmy dostarczać ich nową porcję – wyjaśnia Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Lepsza odporność 

Owoce i warzywa są źródłem składników o działaniu immunomodulującym. Spożywając pomarańczowe, żółte, czerwone i zielone warzywa dostarczamy do organizmu duże dawki beta karotenu, który jest prekursorem witaminy A. Usprawnia ona komunikację między komórkami biorącymi udział w ochronie naszego organizmu przed natarciem drobnoustrojów. Wszystkie czerwone i czarne owoce mają ogromną moc przeciwzapalną, która jest kluczowa dla sprawnego działania układu odpornościowego. Cytrusowe olejki eteryczne same z siebie pełnią funkcję antyseptyczną, a owocowe białe błonki cytrusowe w ich strukturze zawierają sporą porcję rutyny.

Orzeźwienie i dobra forma nawadniania organizmu

Odpowiednie nawodnienie gwarantuje prawidłowe działanie całego organizmu, w tym układu nerwowego i naszego mózgu. Jest on bardzo wrażliwy już nawet na niewielkie odwodnienie – pierwszą reakcją jest ospałość czy zaburzenia koncentracji, a dopiero później nasz organizm woła „pić”. Ważne by również żywność stała dostarczała nam jak najwięcej wody, wówczas mamy pewność, że zapewniamy naszemu organizmowi odpowiednią ilość najważniejszego składnika dla przebiegu wszystkich najważniejszych reakcji metabolicznych w ludzkim ciele.

– Banany i awokado, najmniej kojarzące się z soczystością owoce, zawierają jej i tak około 70%. To bardzo dużo. Rekordziści, jak ogórek, truskawka czy arbuz mają ponad 94% wody. Właśnie dlatego owoce i warzywa są bardzo istotnym graczem w wyścigu o dobre nawodnienie naszego organizmu – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny.

Jeśli mamy pod ręką owoce i warzywa chętniej i łatwiej włączamy je do codziennej diety. Dlatego tak ważna jest ich dostępność również w miejscu pracy, gdzie spędzamy dziennie wiele godzin i niezbędna jest dobra koncentracja. Część pracodawców stwarza swoim pracownikom taką możliwość oferując benefit owocowy w biurze czy w zakładzie pracy. Dostępność warzyw i owoców pod ręką w ciągu dnia pracy to dobra motywacja do pozytywnych zmian, budujących zdrowe nawyki żywieniowe.

*W materiale prasowym wykorzystano dane z badania firmy Dailyfruits „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków”.

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy