14 lipca to Światowy Dzień Kebaba. Lubelszczyzna wśród liderów tego przysmaku

14 lipca to Światowy Dzień Kebaba. Lubelszczyzna wśród liderów tego przysmaku

Polacy rozsmakowali się w kebabie! Pierwotnie kojarzony z orientalną kuchnią bliskowschodnią, z każdym rokiem zyskuje na popularności. Zbliża się Światowy Dzień Kebaba (14.07) – zgodnie z Raportem Food Trendów 2022 przygotowanym przez Pyszne.pl – trzeciego najpopularniejszego dania „z dostawą do domu” w naszym kraju.

Polacy kochają kebab i mamy na to dowody! Raport Food Trendów 2022 oraz pozostałe statystyki serwisu Pyszne.pl potwierdzają, że:

  • kebab to trzecie najczęściej zamawiane danie w Polsce. Większą popularnością cieszą się tylko burgery i pizza,
  • to najczęściej zamawiane danie we Wrocławiu, Lublinie i Katowicach,
  • drugie najczęściej zamawiane w Warszawie (zaraz po butter chicken) i trzecie w Gdańsku (po cheeseburgerze i pizzy marghericie),
  • liderami wojewódzkimi są śląskie, dolnośląskie oraz lubelskie – to tam najczęściej zamawiane były kebaby w ciągu ostatnich 365 dni,
  • rekord indywidualny: imponujące 680 kebabów zamówionych przez jednego użytkownika w ciągu ostatnich 365 dni,
  • 30% aktywnych użytkowników Pyszne.pl w ciągu ostatniego roku co najmniej raz zamówiło kebaba.

Najszybciej zyskującą na popularności kuchnią w Polsce w 2022 roku była właśnie kuchnia bliskowschodnia. W ubiegłym roku zajęła ona również pierwsze miejsce w większości dużych miast: w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Lublinie i Katowicach. W Gdańsku i Łodzi w popularności wyprzedza ją tylko kuchnia indyjska.

W ostatnim roku wśród dań tej kuchni w Polsce najpopularniejsze są: rollo kebab (50% zamówień) i kebab box (40% zamówień). W ostatnim roku na „kebsa” najczęściej mieliśmy ochotę kolejno w niedzielę, piątek i sobotę, w godzinach 17-20.

Kebab 13. daniem na wigilijnym stole? Bardzo możliwe! Najwięcej zrealizowanych zamówień zawierających kebab było w grudniu. To ponad 6% więcej niż wynosi średnia roczna.

 

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy