Pyszny jogurtowy sernik

Pyszny jogurtowy sernik

Niecodzienny sernik, bo bez sera… Idealna propozycja na coraz cieplejsze dni. Jedyny mankament tego deseru jest taki, że znika za szybko. To bardzo delikatne ciasto z waniliową nutą na spodzie z herbatników, które możemy również zastąpić spodem z kruchego ciasta. Ciekawą smakową nutę doda odrobina mocnej rozpuszczalnej kawy.

Składniki:

– ok. 25 dkg pokruszonych herbatników (to na spód) – idealne są Mini-betini pakowane pięć małych paczuszek.

Masa à la sernikowa:

– 5 jajek,

– gęsty jogurt typu greckiego (1/2 opakowania kilogramowego – polecam w dobrej cenie jogurt naturalny grecki z Mlekovity),

– 4 budynie o smaku śmietankowym,

– 2 opakowania cukru waniliowego,

– 1,5 szklanki cukru,

– ½ szklanki oleju,

– ziarenka z ½ laseczki wanilii lub kilka kropli prawdziwego ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:

Na dno pokrytej papierem do pieczenia tortownicy wykładamy drobno pokruszone herbatniki, którymi dokładnie wyścielamy dno, dociskając je. Teraz czas na masę. Same żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i połową porcji cukru. Naprzemiennie i stopniowo dodajemy do masy jogurt i budynie, cały czas miksując. Na koniec dolewamy olej, nie przerywając miksowania. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem i dodajemy do masy jogurtowej, delikatnie mieszając. Masę jogurtową wylewamy do tortownicy na ciastkowy spód.

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy tortownicę i pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 170°C. Pozwalamy, aby sernik lekko przestygł w lekko uchylonych już drzwiczkach. Przed podaniem możemy go schłodzić w lodówce i ozdobić owocami.

Małgorzata Tymoszuk

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy