Piłka błotna i ziemniaczany festiwal w Tucznej

Piłka błotna i ziemniaczany festiwal w Tucznej

TUCZNA W niedzielę 3 lipca w Tucznej odbył się Wojewódzki Turniej Piłki Błotnej, połączony z Festiwalem Kulinarnym pod hasłem „Młody polski ziemniak”.

Festiwal kulinarny, podczas którego przygotowywane i prezentowane są potrawy z ziemniaków, odbył się w Tucznej już po raz drugi. To efekt współpracy podlaskiego samorządu z Polską Federacją Ziemniaka. Wydarzenie poprowadził znany dziennikarz i prezenter radiowy Kamil Nosel. Uczestnicy mogli poznać kilka kulinarnych technik przygotowywania potraw z ziemniaków od szefa kuchni Jarosława Uścińskiego i jego żony Grażyny, którzy prowadzą wspólnie restaurację Moonsfera w Warszawie. Po pokazie można było spróbować przygotowanych przez małżeństwo kucharzy sałatki i baby ziemniaczanej.

Po dwóch latach przerwy spowodowanej pandemią do Tucznej powróciły rozgrywki piłki błotnej. W tym roku turniej miał rangę wojewódzką. – Niespodziewanie już pierwszy turniej cieszył się dużym zainteresowaniem, ludzie bawili się doskonale. Niestety, nastąpiła przerwa związana z pandemią i przez dwa lata nie organizowaliśmy rozgrywek. W tym roku postanowiliśmy wrócić, bo zauważyliśmy, że ludzie oczekują takich wydarzeń rodzinnych, rozrywkowych i radosnych –  mówi Zygmunt Litwiniuk, wójt gminy Tuczna. (…)

Więcej na ten temat w aktualnym papierowym i cyfrowym wydaniu „Podlasianina” na: eprasa.pl

Galerię zdjęć można obejrzeć: >>> TUTAJ

Monika Pawluk

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy

Zobacz także: