Paprykowy chłodnik

Paprykowy chłodnik
fot. Pixabay

Podana na zimno zupa krem z pomidorów i papryki kusi nie tylko swym pięknym czerwonym kolorem, ale także smakiem! Pyszna i orzeźwiająca, idealna na coraz to cieplejsze dni.

Składniki:

– 4 papryki,

– 2 pomidory,

– 1 cebula,

– 1 l bulionu warzywnego,

– kilka łyżek oliwy,

– przyprawy: sól, pieprz,

– posiekana natka pietruszki.

Wykonanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie. Papryki kroimy w kostkę (odkładamy do dekoracji małą garstkę) i dorzucamy do cebuli wraz z pokrojonymi pomidorami. Wlewamy bulion i podgotowujemy przez kwadrans. Doprawiamy i odstawiamy do przestudzenia, a następnie miksujemy na gładki krem. Posypujemy natką i garstką pokrojonej w kostkę papryki.

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy