Deser z płatkami owsianymi w roli głównej

Deser z płatkami owsianymi w roli głównej
fot. PixaBay

Produkty z owsa są cennym źródłem bardzo ważnych składników odżywczych, przede wszystkim: białek, węglowodanów, związków mineralnych, witamin oraz błonnika. To również sposób na zdrowe jelita, ponieważ błonnik pobudza ich perystaltykę, regulując trawienie i chroniąc przed zaparciami.

Pod względem zawartości witamin warto wspomnieć o tych z grupy B, które mają wpływ na układ nerwowy. Dzięki temu pomagają regulować stany emocjonalne, poprawiają samopoczucie, pomagają się skoncentrować oraz korzystnie wpływają na pamięć.Równie cenną witaminą zawartą w płatkach owsianych jest witamina E, będąca silnym przeciwutleniaczem. Jest potocznie nazywana eliksirem młodości i płodności.

W owsiance znajdziemy też: wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez oraz duże ilości rozpuszczalnego w wodzie krzemu. Spożywanie płatków owsianych na śniadanie jest idealne dla osób intensywnie uczących się i pracujących.

Składniki:

– ½ szklanki płatków owsianych,

– 1 szklanka mleka, najlepiej roślinnego,

– 2 pomarańcze,

– 2 średniej wielkości marchewki,

– około 1 cm świeżego imbiru.

Wykonanie:

Na noc zalewamy płatki mlekiem i chowamy do lodówki. Rano kroimy pomarańcze w plasterki. Blendujemy je razem z pokrojonymi w plasterki marchewkami i obranym imbirem. Do tego wszystkiego dodajemy płatki i wszystko razem miksujemy na gęsty krem.

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy