Nasz przepis: Chlebek bananowy

Nasz przepis: Chlebek bananowy

To amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb i zarazem doskonały sposób na to, by super wykorzystać przejrzałe banany. Chlebek bananowy jest szybki w przygotowaniu, a zamiast drożdży używa się sody oczyszczonej.

Składniki:

– 1/2 szklanki oleju rzepakowego,

– 1 łyżka cukru trzcinowego,

– 4 kostki gorzkiej rozdrobnionej czekolady  ,

– 2 roztrzepane jajka,

– 4 banany (3 do ciasta i jeden do dekoracji),

– 2 szklanki mąki,

– 0,5 łyżeczki sody,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– kilka kropel aromatu waniliowego.

Wykonanie:

W jednej misce mieszamy ze sobą cukier, jajka i olej, aż powstanie jednolita masa. Banany rozgniatamy widelcem, a jednego odkładamy do dekoracji. Do mąki dodajemy sodę i proszek i szczyptę soli, mieszamy. Do masy z jajek, cukru i oleju dodajemy na zmianę trochę bananów. Mieszamy i dodajemy mąkę. Ponownie mieszamy, aż powstanie gęste ciasto. Na koniec dodajemy pokruszoną czekoladę i łączymy wszystko ze sobą.

Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Na wierzch ciasta rozkładamy przekrojonego na pół banana. Pieczemy w 180 °C przez 45 minut (funkcja: góra-dół).

Małgorzata Tymoszuk

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy