Czas na przepis: Domowa nutella

Czas na przepis: Domowa nutella
fot. archiwum

Składniki:

– 1 szklanka orzechów laskowych,

– 5 łyżek kakao,

– około 30 daktyli.

Wykonanie:

Zaczynamy od prażenia orzechów w piekarniku, rozgrzanym do 180°C. Mieszamy je od czasu do czasu, aby równomiernie się uprażyły. Już po kwadransie będą gotowe. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy na 15 minut. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut.

Orzechy mielimy na gładkie masło. Można dodać 0,5-1 łyżkę oleju (np. kokosowego) w celu ułatwienia procesu. Dodajemy odciśnięte daktyle (na początek można 2/3 porcji i stopniowo dodawać więcej) i kilka łyżek wody pozostałej po daktylach. Miksujemy, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodajemy więcej wody – w razie potrzeby. Dokładamy kakao i ponownie miksujemy. Jeśli za gęste, można jeszcze dolać wody. Konsystencja może być bardziej lub mniej płynna – według uznania. Opcjonalnie możemy dodać szczyptę soli oraz łyżkę zmielonego siemienia lnianego (siemię mieszamy z kilkoma łyżkami wody i dodajemy do nutelli).

Przechowujemy w lodówce 7-10 dni.

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy