Przepisy od podlaskich gospodyń: Makowa gwiazda od KGW w Chotyłowie
W aktualnym wydaniu „Podlasianina” mamy dla Was świetne przepisy na świąteczne dania. Zachęcamy do zakupy, a na zachętę publikujemy jeden z nich. Maku w święta nie może zabraknąć a dobrze wiedzą o tym gospodynie z Chotyłowa!
Składniki:
500 g mąki
paczka suchych drożdży (8 g)
4 łyżki cukru
2 żółtka (białko przyda się do posmarowania ciasta)
niecały 1 kg masy makowej (ewentualnie można użyć gotowej masy z puszki)
Wykonanie:
Masło roztopić, uważając, żeby nie zagotować. Wystudzić. Podgrzać mleko. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, żółtka, przestudzone masło.
Zacząć wyrabiać ciasto, powoli dodając mleko. Wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i sprężyste i będzie odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i lekko wyrobić. Podzielić na 4 części. Rozwałkować pierwszy kawałek i przełożyć na papier do pieczenia. Spodem od tortownicy (np. o średnicy 28 cm) odcisnąć okrąg – na tym spodzie będzie się piekło ciasto.
Rozprowadzić na odciśniętym okręgu 1/3 masy makowej. Rozwałkować kolejną część ciasta, ułożyć na maku. Znowu odcisnąć okrąg tortownicą, nałożyć mak i jeszcze raz wszystko powtórzyć. Na ostatnim kawałku ciasta maku nie kładziemy.
Na górę przyłożyć tortownicę, odciąć zbędne kawałki ciasta. Ciasto na papierze przełożyć na spód tortownicy. Szklanką odcisnąć koło na samym środku.
Ciasto przekroić nożem na dwie części, potem je również na dwie. Powstałe ćwiartki również na pół, a następnie jeszcze raz. Powinno powstać 16 kawałków. Dwa sąsiadujące paski skręcamy dwa razy wokół własnej osi. Tak należy postąpić ze wszystkimi paskami. Końcówki każdej pary zawinąć pod spód.
Całość posmarować roztrzepanym białkiem. Piec przez około 30-40 minut, ustawiwszy piekarnik na 180 stopni. Sprawdzić po 15 minutach, czy się nie zarumieniło zbyt mocno. Jeśli tak się stało, należy przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby wierzch się nie spalił. Przed podaniem polać lukrem.
Masa makowa
500 g suchego maku zalać ok. 750 ml wrzącej wody. Woda musi przykryć cały mak. Pozostawić do momentu, aż da się go rozetrzeć w palcach. Dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Zmielić w maszynce z gęstym sitkiem, dwukrotnie. 100 g rodzynek zalać 25 ml ciemnego rumu, chwilę poczekać aż zmiękną, odsączyć. Do maku dodać 4 łyżki miodu, 100-150 g cukru, 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 50 g drobno posiekanych migdałów lub orzechów włoskich, 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów. Wymieszać. W rondlu z grubym dnem rozpuścić 50 g masła i smażyć na nim masę makową 10-15 minut, mieszając. 4 białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej, wymieszać. Gotowe.
Poleca: Koło Gospodyń Wiejskich w Chotyłowie, gmina Piszczac.
Komentarze
Brak komentarzy