Pomidorowy dżem

Pomidorowy dżem
fot. archiwum

Rozpoczyna się powoli sezon pomidorowy, już można się zastanowić – co z nimi zrobić. Idealny na kanapkę czy uwieńczenie pizzy. Gęsty, dosyć ostry w smaku, niezwykle aromatyczny i zachwycający. Czy zdarza się Wam oblizać palce? Po tych pomidorach w słoiku będzie to w pełni usprawiedliwione! Proporcje są na 2 małe słoiczki, abyście najpierw wypróbowali ten przepis. Nie ma sensu robić od razu ilości na zapełnienie całej półki.

Składniki:

– 1 kg bardzo mięsistych i dojrzałych  pomidorów,

– 4 łyżki cukru,

– około 3 cm świeżego imbiru,

– 3 papryczki chili,

– 5 ząbków czosnku,

– ½ szklanki czerwonego octu winnego.

Wykonanie:

Najpierw pora na pomidory (lepsza forma z rymem dokładnym na pomidora), które myjemy, sparzamy i tym samym łatwiej obieramy ze skórki, a następnie kroimy w grubą kostkę. Obrany czosnek, imbir (lepiej go trochę nożem rozdrobnić) oraz pokrojone w plastry papryczki chili (pestki możemy zostawić) blendujemy z octem, cukrem i kilkoma (2-3) łyżkami wody.

Wszystko przekładamy do rondelka i dodajemy pomidory. Całość gotujemy, na małym ogniu, prawie cały czas mieszając (niestety) przez 30-40 minut. Jeszcze gorący mus przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do całkowitego przestygnięcia.

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy