Pulao z paneer i zielonym groszkiem

Pulao z paneer i zielonym groszkiem
Justyna Madan

Pulao to danie z ryżu lub, w niektórych regionach z pszenicy, z dodatkiem warzyw lub mięsa. Powiedzmy, że jest to danie dwugarnkowe. Różnica między pulao a biryani jest taka, że to pierwsze je się zazwyczaj jako część dania, a biryani jest daniem kompletnym.

Pulao jest zazwyczaj lżejsze niż biryani, chociaż powiem Wam, że my jedliśmy pulao bez żadnych dodatków i nie czuliśmy głodu przez długi czas. A jeśli przygotujecie paneer dzień wcześniej, to na dobrą sprawę przy tym daniu nie będziecie mieć za dużo roboty. Możecie zrobić to danie z tofu, ale polecam paneer, bo zupełnie zmienia smak. Poza tym ser zrobicie sami w domu, nie wymaga to ani dużo czasu ani umiejętności kulinarnych.

Pulao z paneer i zielonym groszkiem (4 porcje)

– szklanka suchego ryżu basmati,

– liść laurowy, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka oleju,

– kostka sera paneer,

– szklanka zielonego groszku mrożonego,

– dwie marchewki pokrojone w małą kostkę,

– 1 cebula pokrojona w piórka,

– 1 duży pomidor, pokrojony w kostkę,

– 1 łyżeczka ziaren kuminu (kmin rzymski), 3 goździki, mały kawałek cynamonu (ok 2 cm), kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej, 1 zielone chilli (pokrojone na kawałki), pół łyżeczki czerwonego chilli w proszku, pół łyżeczki garam masala, 1 łyżeczkę soli, garść świeżej kolendry,

– olej do smażenia.

Wykonanie:

Ryż płuczemy i moczymy w wodzie przez pół godziny. W tym czasie kroimy marchewkę, cebulę, pomidor, paneer – 2/3 sera kroimy w grubą kostkę a 1/3 rozgniatamy palcami.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kostki sera z każdej strony aż będzie złocisty. Odkładamy na talerzyk. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem liścia laurowego, oleju i soli. Do wrzącej wody wrzucamy ryż i gotujemy jak na opakowaniu (zazwyczaj około 8 minut). Odcedzamy, zostawiamy na sitku.

Na tej samej patelni, na której smażyliśmy paneer, rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy kumin, goździki, pieprz i cynamon. Mieszamy około pół minuty aż zaczną wydzielać aromat. Dodajemy cebulę i często mieszając smażymy aż będzie szklista. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i chilii, dobrze mieszamy. Dodajemy pomidor, smażymy około 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż powstanie pasta. Wrzucamy marchewkę i groszek, dodajemy przyprawy: chilli, garam masala, sól. Dokładnie mieszamy i dodajemy rozgnieciony w palcach paneer.

Teraz pora na ugotowany ryż. Wymieszajcie go dokładnie z warzywami na patelni, aby przyprawy dokładnie go pokryły. Na wierzchu poukładajcie usmażony wcześniej paneer, przykryjcie i smażcie 5 minut. Jeszcze raz dokładnie przemieszajcie, posypcie danie posiekaną kolendrą i gotowe!

Justyna Madan

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy