Chiwda Mixture zamiast chipsów

Chiwda Mixture zamiast chipsów

Wybór słonych przekąsek w Indiach jest ogromny, a każdy region ma specyficzne dla siebie mikstury z różnymi przyprawami. Chiwda Mixture to jeden z najbardziej popularnych smakołyków, w każdym domu robi się je trochę inaczej, ale co najważniejsze, przygotowanie zajmuje kilka chwil, a radość jest tym większa, że jest to zdrowsza alternatywa dla klasycznych chipsów.

Głównym składnikiem tej przekąski jest poha, czyli płatki ryżowe oraz orzechy ziemne (całe, ze skorupki, w żadnym wypadku te solone). Resztę dodawajcie według własnego uznania.

Chiwda Mixture

– 1 szklanka Pohy (płatki ryżowe – jak największe),

– 1/2 szklanki orzechów ziemnych,

– 1/3 szklanki płatków kokosowych,

– 1/3 szklanki rodzynek,

– 1/2 łyżeczki soli,

– duża szczypta chaat masala (do kupienia w sklepach z indyjską żywnością).

Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy płatki ryżowe. Chwilę to zajmie, trzeba je regularnie mieszać i uważać, bo mogą się przypalić dosłownie w jednej chwili. Przekładamy pohę do miski, a na patelnię wrzucamy orzeszki i prażymy je, aż skórka zacznie pękać, a same orzeszki zaczną wydzielać tłuszcz i będą rumiane. W międzyczasie dodajemy też płatki kokosa. Przekładamy je do miski, dodajemy rodzynki oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoika lub zajadamy od razu.

Justyna Madan

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy