Znajdź ulubiony rodzaj herbaty

Znajdź ulubiony rodzaj herbaty

Herbatę najczęściej produkuje się z liści, pąków i łodyżek roślin. Różnice w smaku, składzie i kolorze wynikają głównie z gatunku rośliny wykorzystanej do jej wykonania oraz sposobie jej przetwarzania. Niezależnie od jej rodzaju, odpowiednio przygotowany napar ma wiele właściwości prozdrowontnych. Sprawdź, jakie herbaty można znaleźć na sklepowych półkach, jak prawidłowo parzyć poszczególne mieszanki i jak regularne picie tego napoju wpływa na zdrowie.

Herbata czarna – prawdziwy klasyk

Czarna herbata jest najpopularniejszym rodzajem napoju. Powstaje w skutek więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia liści. Ma charakterystyczny ciemnobrunatny kolor. Jest intensywna w smaku i doskonale pobudza. Zawiera wiele witamin z grupy A, C, B, K i E, a także magnez, wapń, żelazo i cynk. Wykazuje właściwości prozdrowotne, wspomaga układ krążenia i pracę mózgu, poprawia metabolizm, a także kondycję włosów. Największym uznaniem wśród koneserów czarnej herbaty cieszy się odmiana Darjeeling, Ceylon, English Breakfast, Assam i Earl Grey. Najlepszy smak można uzyskać parząc liście w temperaturze 95-98 stopni Celsjusza przez 2-3 minuty (pobudzenie) lub 5 (relaks). Warto zaopatrzyć się w zaparzacze, które znajdziesz w sklepie  https://coffeelove.pl/pl/c/Zaparzacz-do-herbaty/812.

Aromatyczna herbata zielona

Herbata zielona powstaje w procesie suszenia liści, bez ich fermentacji tuż po zebraniu. Wówczas dochodzi do zatrzymania oksydacji, dzięki temu zachowuje swój jasnozielony odcień. Jest łagodniejsza w smaku niż czarna odmiana, ma również charakterystyczny zielono-żółtawy odcień po zaparzeniu. Jest bogata w witaminy i minerały, a także obniża stężenie cukru we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, może wspomagać utratę masy ciała i spowalnia proces starzenia się organizmu. Najpopularniejszymi odmianami są Sencha, Gunpowder oraz Long Jing. Parzenie polega na zalaniu liści wodą w temperaturze 70-80 stopni przez 2-3 minuty.

Delikatna herbata biała

Biała odmiana herbaty to nierozwinięte pąki roślin poddane procesowi suszenia. Jest delikatna w smaku i ma słodkawy posmak, a po zaparzeniu przybiera klarowną, lekko żółtą barwę. Biała herbata zawiera najwięcej antyoksydantów ze wszystkich rodzajów. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, wspomaga układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Obniża ciśnienie krwi i spowalnia starzenie się organizmu. W sklepie https://coffeelove.pl/ znajdziesz wiele ciekawych propozycji białych herbat, zarówno czystych, jak i mieszanek z nutami kwiatowymi.

Oolong – intensywnie niebieski kolor

Niebieska herbata to odmiana, która powstaje w procesie częściowej fermentacji liści. Ma słodki smak i lekko kwiatowy aromat. Oolong korzystnie wpływa na układ odpornościowy, nerwowy, pokarmowy, a także wspomaga metabolizm i wzmacnia serce. Ze względu na charakterystyczny kolor, warto parzyć ją w przezroczystym zaparzaczu, który znajdziesz na stronie https://coffeelove.pl/pl/c/Zaparzacze/335. Odmierzoną ilość zalej wodą w temperaturze 90 stopni.

Czerwona Pu-Erh

Herbata czerwona przechodzi przez proces fermentacji i dojrzewania. Leżakuje nawet przez kilka lat. Ma charakterystyczny, ziemisty smak i wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Wspomaga procesy trawienia, tonizuje, hamuje apetyt, wspomaga metabolizm i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Parzy się ją w temperaturze 85-96 stopni przez cztery minuty.

Wśród mniej popularnych odmian znajdziesz również herbatę żółtą, rooibos, a także wiele aromatyzowanych i ziołowych połączeń. Rozsmakuj się w gorących naparach!

– artykuł sponsorowany

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy