Przygotuj na konkurs palmę, pisankę lub ciasto

Przygotuj na konkurs palmę, pisankę lub ciasto

Jeśli jesteś mieszkańcem gminy Biała Podlaska i masz talent kulinarny, albo posiadasz zdolności manualne czy plastyczne, to II Gminny Konkurs Tradycji Wielkanocnej jest właśnie dla ciebie.

Konkurs ma w założeniu pielęgnować dawne tradycje. Chodzi bowiem o przygotowanie:

• tradycyjnej palmy wielkanocnej z wykorzystaniem wyłącznie tworzyw naturalnych i tradycyjnych form zdobniczych (kwiaty i zioła suszone, kwiaty i ozdoby wykonane z papieru, bibuły, krepiny oraz rośliny żywe);

• palmy współczesnej wykonanej z dowolnych materiałów i form zdobniczych;

• palmy grupowej, której wysokość nie może przekroczyć 150 cm;

• tradycyjnej pisanki wielkanocnej zdobionej tradycyjnymi metodami, tj. batikową i skrobaną;

• pisanki współczesnej wykonanej z wykorzystaniem różnych materiałów i form zdobniczych (pisanka nie może przekroczyć 10 cm wysokości);

• koszyczka wielkanocnego wyplatanego z różnych materiałów;

• wypieku wielkanocnego – ciasta wielkanocnego;

• potrawy wielkanocnej.

Organizatorami konkursu są Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej, Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach oraz Pracownia Zdobnictwa Ludowego w Worońcu.

Palmy, pisanki i koszyczki zostaną ocenione w następujących kategoriach: 1. dzieci do 10 lat, 2. dzieci powyżej 10 lat, 3. młodzież szkół średnich i dorośli, 4. grupy zorganizowane.

Natomiast wypieki, tj. najsmaczniejsze ciasto oraz potrawa wielkanocna, ocenione zostaną w jednej kategorii, a mianowicie: młodzież od 16 lat i dorośli.

Przy wyborze prac komisja konkursowa zastosuje następujące kryteria oceny: dobór odpowiednich materiałów i elementów zdobniczych, estetyka wykonania i dekoracja, walory artystyczne pracy, nawiązanie do tradycji naszego regionu, smak, konsystencja.

Termin nadsyłania prac do któregoś z Klubów Kultury znajdujących się na terenie gminy Biała Podlaska lub siedziby Gminnego Ośrodka Kultury w Białej Podlaskiej przy ulicy Prostej 31 upływa 15 marca br. W przypadku kulinariów do 15 marca należy dostarczyć kartę zgłoszenia wraz z przepisem swojego produktu. Rozstrzygnięcie nastąpi 25 marca o godz. 14 w Perkowicach (tego dnia, w godz. 12-14, osoby zgłoszone przynoszą swoje wyroby kulinarne).

Więcej szczegółów na www.gokbp.pl. Masz jakieś wątpliwości czy pytania – zadzwoń. Telefon do Pracowni Zdobnictwa Ludowego w Worońcu to 516 200 808, a do Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach – 516 200 810. GOK czeka na zgłoszenia. (k)

 

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy