Podlaskie gospodynie triumfowały w Janowcu na Smakach Regionów

Podlaskie gospodynie triumfowały w Janowcu na Smakach Regionów

Gospodynie z Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach wróciły z nagrodą z konkursu Smaki Regionów

Reprezentantki naszego regionu doskonale wypadły podczas finału wojewódzkiego konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki regionów”. Zorganizowano go 6 sierpnia na terenie parku przy Zamku w Janowcu nad Wisłą. W gronie laureatek znalazły się zdolne gospodynie z Perkowic w gminie Biała Podlaska, Kodnia oraz Łobaczewa Małego w gminie Terespol.

Tak prezentowały się w Janowcu specjały kuchni podlaskiej

W Janowcu spotkali się reprezentanci wszystkich powiatów z województwa lubelskiego, a liczba prezentowanych tam smaków zadziwiała ilością i wykwintem.

Paulina Pietrusik, reprezentująca Frykasy z Kodnia, uzyskała pierwszą nagrodę za kiełbasę domową z kaszy jęczmiennej ze słoniną i dwa wyróżnienia: za ozorki wieprzowe i pokrzywę do zupy. Ponadto jej pasztet wątróbkowy, przygotowany z mamą Danutą, otrzymał nominację do najwyższej nagrody Perła 2023.

Marta Stefaniuk z Koła Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego zdobyła pierwszą nagrodę za suma w zalewie octowej. Jolanta Gawryluk też z tego koła uzyskała pierwszą nagrodę za szczodraki, a jej grzyby po wiejsku dostały nominację do nagrody Perła 2023. Natomiast całe Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego otrzymało drugą nagrodę za zupę zalewajkę kresową oraz krąpielniki nadziewane kurkami. Wyróżnienie przyznano Jadwidze Prokopiuk za paprykę faszerowaną kapustą kiszoną.

Perkowicki kulebiak

Doskonale powiodło się gospodyniom z Perkowic. Urszula Nowicka zdobyła pierwszą nagrodę za kompot wigilijny z suszonych owoców. Zupa ogórkowa na żeberkach z Pracowni Kulinariów Regionalnych oraz bliny żytnie na zakwasie z zasmażką docenione zostały wyróżnieniem. Natomiast kołacz z jagłami w wykonaniu Urszuli Nowickiej nominowany został do nagrody Perła 2023.

– W konkursie Smaki Regionów uczestniczymy od 2011 roku, kiedy udało nam się zdobyć trzecią nagrodę za kulebiak jaglany. Potem niemal co roku zdobywałyśmy cenne wyróżnienia i nadal plasujemy się w czołówce województwa. Cieszymy się bardzo, że jurorzy doceniają nasze starania. Radość jest tym większa, że przyszło nam konkurować z wyjątkowo smakowitymi potrawami – mówi szefowa Pracowni Kulinariów Katarzyna Mikiciuk.

Na podkreślenie zasługuje fakt, że wszystkie nagradzane dotąd potrawy przygotowywane są według własnych receptur.

Istvan Grabowski

fot. GOK w Białej Podlaskiej

 

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy