Pieczona ciecierzyca a'la popcorn

Pieczona ciecierzyca a'la popcorn
fot. PixaBay

Cieciorka jest to roślina strączkowa, która pochodzi prawdopodobnie ze starożytnego Egiptu i Lewantu, a dziś jest uprawiana głównie w Indiach. Kwitnie w klimatach tropikalnych, subtropikalnych i umiarkowanych. Mielona i pieczona ciecierzyca była nawet używana jako substytut kawy w Europie już w 1793 r. Podczas I wojny światowej w niektórych częściach Niemiec uprawiano ją tylko w tym celu.

Cieciorkę można podzielić na dwa typy – desi i kabuli. Typ desi zawiera mniejsze i ciemniejsze nasiona, a także ma szorstką skórkę, podczas gdy typ kabuli jest zwykle większy, jaśniejszy i ma gładszą skórkę. Cieciorka jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów i białka, a jakość białka jest uważana za lepszą niż w przypadku innych rośliny strączkowych. Znają ją przede wszystkim osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, bowiem jest doskonałym źródłem białka roślinnego.

Składniki:

– 2 puszki ciecierzycy

– 4 łyżki oleju,

– 2 łyżki sosu sojowego,

– ½ łyżeczki miodu płynnego,

– ½ łyżeczki płatków chili,

– 1 łyżeczka papryki wędzonej,

– 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej,

– sól i czarny pieprz.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C stopni na termoobiegu, a ciecierzycę odsączamy z puszki i wysypujemy ją na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W kubku mieszamy wszystkie składniki i zalewamy nimi ciecierzycę. Mieszamy i blaszkę umieszczamy w gorącym piekarnik. Pieczemy mniej więcej przez 12-20 minut, mieszając co jakiś czas. Później oglądamy dobry film i jemy.

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy