Nasi rolnicy wśród laureatów konkursów 'Rolnik z Lubelskiego 2024' oraz 'Ekolubelskie 2024'
Znamy zwycięzców 5. edycji konkursów „Rolnik z Lubelskiego 2024” oraz „Ekolubelskie 2024”. 4 kwietnia w Lubelskim Centrum Konferencyjnym w Lublinie laureatów uhonorował członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed. W programie gali finałowej znalazł się również występ artystyczny Zespołu Pieśni i Tańca Jawor.
– Siła naszego województwa od lat tkwi w rolnictwie, i wierzę, że jeszcze długo tak będzie. W konkursie „Ekorolnik” doceniamy osoby, które kreują pozytywny wizerunek rolnictwa ekologicznego i lubelskiej wsi, przetwórców ekologicznych produktów, i na te kryteria zwracamy uwagę podczas wizytacji gospodarstw. Z kolei rolnicy, którzy dbają o środowisko naturalne i umiejętnie korzystają z unijnych dotacji, a ich gospodarstwa osiągają wysokie wskaźniki produkcji, są zwycięzcami konkursu „Rolnik z Lubelskiego” – wyjaśniał członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.
Rolnik z Lubelskiego 2024
To już piąta edycja konkursu skierowanego do rolników zajmujących się uprawą roślin i chowem zwierząt, którzy osiągają wyróżniające wskaźniki produkcji, wdrażają innowacyjne rozwiązania i umiejętnie korzystają z funduszy unijnych. Oceniano również dbałość o estetykę zagrody, osiągnięcia podczas branżowych wystaw i konkursów oraz działania na rzecz ochrony środowiska.
Tegoroczna edycja została rozstrzygnięta w czterech kategoriach:
- • produkcja zwierzęca;
- • produkcja roślinna;
- • ogrodnictwo i sadownictwo;
- • producent-przetwórca.
Laureaci w kategorii produkcja zwierzęca:
I miejsce – Michał Wojciechowski (Sawin, powiat chełmski) – chów i hodowla drobiu rzeźnego w liczbie ok. 60 tys. sztuk, produkcja roślinna na powierzchni 200 ha z przeznaczeniem na paszę dla drobiu.
II miejsce – Paweł Szatałowicz (Łomazy, powiat bialski) – chów i hodowla rasy bydła Hereford, 28 lat doświadczenia.
III miejsce – Grzegorz Jasina (Lublin, powiat lubelski) – ponad 200 rodzin pszczelich, miód, pyłek, propolis, pierzga, wosk.
wyróżnienie – Katarzyna Mazur (Sawin, powiat chełmski) – produkcja bydła opasowego oraz uprawa zbóż z przeznaczeniem na paszę.
Laureaci w kategorii produkcja roślinna:
I miejsce – Jolanta i Sławomir Tupikowscy (Wola Zdunkówka, powiat radzyński) – rzepak ozimy, pszenica, pszenżyto, kukurydza, soja, 210 ha. Stirpil – uprawa bezorkowa. Laureat konkursów „Bezpieczne gospodarstwo rolne”, „Rolnik-farmer roku”, „Innowacyjny Farmer 2022” oraz „AgroLiga 2021”.
II miejsce – Piotr Błaszczak (Majdan Brzezicki, powiat świdnicki) – grunty orne stanowią 150 ha, uprawa polowa, pod osłonami oraz uprawa kontenerowa.
III miejsce – Marta i Józef Rybińscy (Szlatyn, powiat tomaszowski) – ekologiczna produkcja owoców miękkich i warzyw. Przetwórstwo: kiszonki, dżemy, sałatki, warzywa, pasty, octy, świeże wino, 6 ha.
Wyróżnienie:
- • Hubert Kicia (Majdan Kawęczyński, powiat świdnicki) – zboża, rośliny oleiste, okopowe, truskawki; 35 ha
- • Damian Kołodziej (Wilczopole Kolonia, powiat lubelski) – zboże, rośliny oleiste i okopowe; 42,72 ha
- • Grzegorz Cyranowski (Oleśniki, powiat świdnicki) – grunty orne uprawiane na powierzchni 70 ha
- • Krzysztof Mazurek (Józefów, powiat świdnicki) – uprawa zbóż oraz ziół na powierzchni ok. 100 ha
- • Sławomir Rułka (Cezaryn, powiat puławski) – uprawa zbóż i rzepaku na powierzchni 40 ha.
Laureaci w kategorii ogrodnictwo i sadownictwo:
I miejsce – Mateusz Maruszewski (Baranów, powiat puławski) – uprawa malin i truskawek na rynek deserowy, zero waste, liczne badania koncernów.
II miejsce – Mariusz Gąsak (Siedliska Pierwsze, powiat krasnostawski) – porzeczka, agrest, leszczyna, wiśnie, jabłka, pszenica ozima; 18 ha, środki pomocowe przeznaczone na modernizację gospodarstwa.
III miejsce – Marcin Kluch (Rybczewice, powiat świdnicki) – uprawa porzeczki czarnej, czerwonej, róży pomarszczonej na powierzchni ogółem 6 ha.
Wyróżnienie:
- • Konrad Wójcik (Częstoborowice, powiat świdnicki) – porzeczki czarne i czerwone, uprawa drzew owocowych: jabłonie, wiśnie, orzechy laskowe. Certyfikat Global GAP
- • Marta i Józef Rybińscy (Szlatyn, powiat tomaszowski) – ekologiczna produkcja owoców miękkich i warzyw. Przetwórstwo: kiszonki, dżemy, sałatki, warzywa, pasty, octy, świeże wino, 6 ha
- • Bartosz i Beata Katarzyna Ilczuk (Mialnów, powiat parczewski) – 9 ha sadu jabłoniowego, w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego, sprzedaż soków. Wdrażanie technologii i systemów jakości, certyfikaty wymienne Integrowanej produkcji oraz GLOBAl G.A.P.
Laureaci w kategorii producent-przetwórca:
I miejsce – Rodzinne Gospodarstwo „Manufaktura Różana” (Stara Wieś, powiat puławski) – mała, lokalna przetwórnia czerpiąca z bogatej tradycji gminy Końskowola i upraw dzikiej róży.
II miejsce – Jerzy Moń Gospodarstwo Ekologiczne (Krupe, powiat krasnostawski) – ekologiczna produkcja serów i galanterii mlecznej.
III miejsce – Paulina Pietrusik (Kodeń, powiat bialski) – przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych.
Wyróżnienie:
- • Marta i Józef Rybińscy (Szlatyn, powiat tomaszowski) – ekologiczna produkcja owoców miękkich i warzyw. Przetwórstwo: kiszonki, dżemy, sałatki, warzywa, pasty, octy, świeże wino, 6 ha
- • Szczepan Wojdat (Rokitno, powiat bialski) – uprawa dyni i roślin oleistych: len, rzepak, ostropest, 80 ha; tytuły: „Dobre, bo bialskie 2018”, odznaka „Zasłużony dla Rolnictwa 2021”
- • Tadeusz Szczęśniak (Minkowice, powiat świdnicki) – hodowla bydła mlecznego, 20 ha
- • Pasieka Hodowlana Z. i M. Janikowie (Żabia Wola, powiat lubelski) – producent miodów, pasieka wędrowna.
Zwycięzcy otrzymali tytuł „Rolnik z Lubelskiego 2024”, statuetki, dyplomy oraz nagrody finansowe o wartości:
- ⇒ I miejsce – 3000 zł,
- ⇒ II miejsce – 2000 zł,
- ⇒ III miejsce – 1500 zł,
- ⇒ 3 wyróżnienia po 1000 zł w każdej kategorii.
Ekolubelskie 2024
Konkurs jest co roku przeprowadzany równolegle z „Rolnikiem z Lubelskiego”. Inicjatywa ma na celu promowanie oraz upowszechnianie wiedzy w zakresie rolnictwa ekologicznego.
Laureaci konkursu „Ekolubelskie 2024”:
I miejsce – Eligiusz i Jolanta Pecio (Zabłocie, powiat puławski) – należą do Lokalnej Grupy Działania, Polskiej Izby Produktu Regionalnego, wielokrotni laureaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, Rodzinne gospodarstwo ekologiczne „Skarby Natury z Zabłocia”.
II miejsce – Bożena i Sławomir Fiutka (Brzostówka, powiat lubartowski) – produkcja roślinna, owoce miękkie; III miejsce w konkursie „Rolnik Ekolubelszczyzny”.
III miejsce – Kamil Psiuk (Aleksandrów, powiat biłgorajski) – ekologiczna produkcja truskawki, maliny, soków ekologicznych, II miejsce w konkursie Perły Biznesu 2022 w kategorii „Produkt roku”.
Wyróżnienie:
- • Elżbieta Mielniczuk (Derło, powiat bialski) – uprawa ekologicznej dyni, hodowla owiec; brała udział w programach „To się opłaca” czy „Magazyn rolniczy”; propagatorka polskiego rolnictwa ekologicznego
- • Jolanta Chlebek (Wandalin, powiat opolski) – 5 produktów na LPT, produkcja ekologiczna, przetwórstwo owoców, warzyw i ziół.
Zwycięzcy zostali uhonorowani tytułem „Lubelski Ekorolnik 2024”, otrzymali także statuetki, dyplomy oraz nagrody finansowe o wartości:
- ⇒ I miejsce – 3000 zł,
- ⇒ II miejsce – 2000 zł,
- ⇒ III miejsce – 1500 zł
- ⇒ 3 wyróżnienia po 1000 zł.
zdjęcia Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie
Komentarze
Brak komentarzy