Nasi rolnicy wśród laureatów konkursów 'Rolnik z Lubelskiego 2024' oraz 'Ekolubelskie 2024'

Nasi rolnicy wśród laureatów konkursów 'Rolnik z Lubelskiego 2024' oraz 'Ekolubelskie 2024'
fot. UM Województwa Lubelskiego w Lublinie

Znamy zwycięzców 5. edycji konkursów „Rolnik z Lubelskiego 2024” oraz „Ekolubelskie 2024”. 4 kwietnia w Lubelskim Centrum Konferencyjnym w Lublinie laureatów uhonorował członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed. W programie gali finałowej znalazł się również występ artystyczny Zespołu Pieśni i Tańca Jawor.

– Siła naszego województwa od lat tkwi w rolnictwie, i wierzę, że jeszcze długo tak będzie. W konkursie „Ekorolnik” doceniamy osoby, które kreują pozytywny wizerunek rolnictwa ekologicznego i lubelskiej wsi, przetwórców ekologicznych produktów, i na te kryteria zwracamy uwagę podczas wizytacji gospodarstw. Z kolei rolnicy, którzy dbają o środowisko naturalne i umiejętnie korzystają z unijnych dotacji, a ich gospodarstwa osiągają wysokie wskaźniki produkcji, są zwycięzcami konkursu „Rolnik z Lubelskiego” – wyjaśniał członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.

Rolnik z Lubelskiego 2024

To już piąta edycja konkursu skierowanego do rolników zajmujących się uprawą roślin i chowem zwierząt, którzy osiągają wyróżniające wskaźniki produkcji, wdrażają innowacyjne rozwiązania i umiejętnie korzystają z funduszy unijnych. Oceniano również dbałość o estetykę zagrody, osiągnięcia podczas branżowych wystaw i konkursów oraz działania na rzecz ochrony środowiska.

Tegoroczna edycja została rozstrzygnięta w czterech kategoriach:

  • produkcja zwierzęca;
  • produkcja roślinna;
  • ogrodnictwo i sadownictwo;
  • producent-przetwórca.

Laureaci w kategorii produkcja zwierzęca:

I miejsceMichał Wojciechowski (Sawin, powiat chełmski) – chów i hodowla drobiu rzeźnego w liczbie ok. 60 tys. sztuk, produkcja roślinna na powierzchni 200 ha z przeznaczeniem na paszę dla drobiu.

II miejscePaweł Szatałowicz (Łomazy, powiat bialski) – chów i hodowla rasy bydła Hereford, 28 lat doświadczenia.

III miejsce Grzegorz Jasina (Lublin, powiat lubelski) – ponad 200 rodzin pszczelich, miód, pyłek, propolis, pierzga, wosk.

wyróżnienieKatarzyna Mazur (Sawin, powiat chełmski) – produkcja bydła opasowego oraz uprawa zbóż z przeznaczeniem na paszę.

Laureaci w kategorii produkcja roślinna:

I miejsceJolanta i Sławomir Tupikowscy (Wola Zdunkówka, powiat radzyński) – rzepak ozimy, pszenica, pszenżyto, kukurydza, soja, 210 ha. Stirpil – uprawa bezorkowa. Laureat konkursów „Bezpieczne gospodarstwo rolne”, „Rolnik-farmer roku”, „Innowacyjny Farmer 2022” oraz „AgroLiga 2021”.

II miejscePiotr Błaszczak (Majdan Brzezicki, powiat świdnicki) – grunty orne stanowią 150 ha, uprawa polowa, pod osłonami oraz uprawa kontenerowa.

III miejsceMarta i Józef Rybińscy (Szlatyn, powiat tomaszowski) – ekologiczna produkcja owoców miękkich i warzyw. Przetwórstwo: kiszonki, dżemy, sałatki, warzywa, pasty, octy, świeże wino, 6 ha.

Wyróżnienie:

  • Hubert Kicia (Majdan Kawęczyński, powiat świdnicki) – zboża, rośliny oleiste, okopowe, truskawki; 35 ha
  • Damian Kołodziej (Wilczopole Kolonia, powiat lubelski) – zboże, rośliny oleiste i okopowe; 42,72 ha
  • Grzegorz Cyranowski (Oleśniki, powiat świdnicki) – grunty orne uprawiane na powierzchni 70 ha
  • Krzysztof Mazurek (Józefów, powiat świdnicki) – uprawa zbóż oraz ziół na powierzchni ok. 100 ha
  • Sławomir Rułka (Cezaryn, powiat puławski) – uprawa zbóż i rzepaku na powierzchni 40 ha.

Laureaci w kategorii ogrodnictwo i sadownictwo:

I miejsceMateusz Maruszewski (Baranów, powiat puławski) – uprawa malin i truskawek na rynek deserowy, zero waste, liczne badania koncernów.

II miejsceMariusz Gąsak (Siedliska Pierwsze, powiat krasnostawski) ­– porzeczka, agrest, leszczyna, wiśnie, jabłka, pszenica ozima; 18 ha, środki pomocowe przeznaczone na modernizację gospodarstwa.

III miejsceMarcin Kluch (Rybczewice, powiat świdnicki) – uprawa porzeczki czarnej, czerwonej, róży pomarszczonej na powierzchni ogółem 6 ha.

Wyróżnienie:

  • Konrad Wójcik (Częstoborowice, powiat świdnicki) – porzeczki czarne i czerwone, uprawa drzew owocowych: jabłonie, wiśnie, orzechy laskowe. Certyfikat Global GAP
  • Marta i Józef Rybińscy (Szlatyn, powiat tomaszowski) – ekologiczna produkcja owoców miękkich i warzyw. Przetwórstwo: kiszonki, dżemy, sałatki, warzywa, pasty, octy, świeże wino, 6 ha
  • Bartosz i Beata Katarzyna Ilczuk (Mialnów, powiat parczewski) – 9 ha sadu jabłoniowego, w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego, sprzedaż soków. Wdrażanie technologii i systemów jakości, certyfikaty wymienne Integrowanej produkcji oraz GLOBAl G.A.P.

Laureaci w kategorii producent-przetwórca:

I miejsceRodzinne Gospodarstwo „Manufaktura Różana” (Stara Wieś, powiat puławski) – mała, lokalna przetwórnia czerpiąca z bogatej tradycji gminy Końskowola i upraw dzikiej róży.

II miejsceJerzy Moń Gospodarstwo Ekologiczne (Krupe, powiat krasnostawski) – ekologiczna produkcja serów i galanterii mlecznej.

III miejscePaulina Pietrusik (Kodeń, powiat bialski) – przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych.

Wyróżnienie:

  • Marta i Józef Rybińscy (Szlatyn, powiat tomaszowski) – ekologiczna produkcja owoców miękkich i warzyw. Przetwórstwo: kiszonki, dżemy, sałatki, warzywa, pasty, octy, świeże wino, 6 ha
  • Szczepan Wojdat (Rokitno, powiat bialski) – uprawa dyni i roślin oleistych: len, rzepak, ostropest, 80 ha; tytuły: „Dobre, bo bialskie 2018”, odznaka „Zasłużony dla Rolnictwa 2021”
  • Tadeusz Szczęśniak (Minkowice, powiat świdnicki) – hodowla bydła mlecznego, 20 ha
  • Pasieka Hodowlana Z. i M. Janikowie (Żabia Wola, powiat lubelski) – producent miodów, pasieka wędrowna.

Zwycięzcy otrzymali tytuł „Rolnik z Lubelskiego 2024”, statuetki, dyplomy oraz nagrody finansowe o wartości:

  • ⇒ I miejsce – 3000 zł,
  • ⇒ II miejsce – 2000 zł,
  • ⇒ III miejsce – 1500 zł,
  • ⇒ 3 wyróżnienia po 1000 zł w każdej kategorii.

 

Ekolubelskie 2024

Konkurs jest co roku przeprowadzany równolegle z „Rolnikiem z Lubelskiego”. Inicjatywa ma na celu promowanie oraz upowszechnianie wiedzy w zakresie rolnictwa ekologicznego.

Laureaci konkursuEkolubelskie 2024”:

I miejsceEligiusz i Jolanta Pecio (Zabłocie, powiat puławski) – należą do Lokalnej Grupy Działania, Polskiej Izby Produktu Regionalnego, wielokrotni laureaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, Rodzinne gospodarstwo ekologiczne „Skarby Natury z Zabłocia”.

II miejsceBożena i Sławomir Fiutka (Brzostówka, powiat lubartowski) – produkcja roślinna, owoce miękkie; III miejsce w konkursie „Rolnik Ekolubelszczyzny”.

III miejsceKamil Psiuk (Aleksandrów, powiat biłgorajski) – ekologiczna produkcja truskawki, maliny, soków ekologicznych, II miejsce w konkursie Perły Biznesu 2022 w kategorii „Produkt roku”.

Wyróżnienie:

  • Elżbieta Mielniczuk (Derło, powiat bialski) – uprawa ekologicznej dyni, hodowla owiec; brała udział w programach „To się opłaca” czy „Magazyn rolniczy”; propagatorka polskiego rolnictwa ekologicznego
  • Jolanta Chlebek (Wandalin, powiat opolski) – 5 produktów na LPT, produkcja ekologiczna, przetwórstwo owoców, warzyw i ziół.

Zwycięzcy zostali uhonorowani tytułem „Lubelski Ekorolnik 2024”, otrzymali także statuetki, dyplomy oraz nagrody finansowe o wartości:

  • ⇒ I miejsce – 3000 zł,
  • ⇒ II miejsce – 2000 zł,
  • ⇒ III miejsce – 1500 zł
  • ⇒ 3 wyróżnienia po 1000 zł.

zdjęcia Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy