Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Czy lemoniada musi być tylko o owocowej nucie? Może czas na taką o bardziej wytrawnym smaku? Spróbujmy ogórkowej i wystawmy jej ocenę!

 Składniki:

–  6 ogórków gruntowych (lub 2 szklarniowe),

– sok z 2 limonek,

–  spora garstka świeżej mięty lub bazylii,

– 2 łyżki czubate prawdziwego miodu,

– 2 litry wody.

Wykonanie:

Połowę z porcji ogórków miksujemy razem z sokiem. Całość przecedzamy przez drobne sitko i łączymy z wodą. Dodajemy miód i mieszamy, aż się rozpuści. Lemoniadę schładzamy. Przed podaniem do dzbanka z lemoniadą wkładamy pozostałe ogórki (mogą być wcześniej sparzone gorącą wodą, dokładnie umyte i wtedy nie obieramy ich, a skórka da jeszcze mocniejszy aromat), które kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Wrzucamy umytą i lekko pogniecioną w dłoniach miętę. Podajemy dodatkowo z kostkami lodu.

Małgorzata Tymoszuk

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy