Dlaczego owoce i warzywa to najlepszy pomysł na przekąskę w pracy?

Dlaczego owoce i warzywa to najlepszy pomysł na przekąskę w pracy?
fot. archiwum

Zdrowe przekąski, do których należą świeże owoce i warzywa, to dobra alternatywa dla chipsów czy cukierków. Dokonując wyboru przekąsek warto wybierać te, które pozwolą nam zaspokoić głód na dłużej i dostarczyć energii do działania nie tylko na najbliższy kwadrans. Jeśli chcemy zdrowo odżywiać się, to absolutną podstawą tego co należy spożywać w ciągu dnia są owoce i warzywa. Odżywianie ma istotny wpływ na pamięć i koncentrację, która jest nam niezbędna, aby dobrze funkcjonować w pracy, dlatego tak istotne są zarówno posiłki, jak i przekąski w ciągu dnia pracy.

Owoce i warzywa powinny stanowić połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia – minimum 400 g, z czego 3/4 tej puli powinny obejmować warzywa, a 1/4 – owoce. To produkty bogate w błonnik, składniki bioaktywne, witaminy i składniki mineralne, które mogą być spożywane w nieprzetworzonej formie i dostarczają organizmowi to czego potrzebuje do  jego prawidłowego funkcjonowania. Niestety tak nie jest, jak potwierdzają realizowane przez firmę Dailyfruits badania. Aż 50% pracujących Polaków nie je codziennie owoców, 40% nie spożywa codziennie warzyw. A szkoda, gdyż szczególnie owoce i warzywa są wartościowymi przekąskami, które warto mieć pod ręką w ciągu dnia pracy, aby zaspokoić głód i dotrwać w dobrej formie do obiadu lub kolacji.

Siła owoców i warzyw tkwi w bogactwie witamin składników mineralnych i związków bioaktywnych, z których bardzo duża ilość pełni funkcję antyoksydacyjną. Spożywając regularnie odpowiednie ich ilości, dbamy nie tylko o dostarczenie do naszego organizmu cennych substancji odżywczych, ale umożliwiamy także dostarczenie odpowiedniej ilości wody. Ma to istotne znaczenie szczególnie latem, gdy powinniśmy przykładać większą wagę do prawidłowego nawodnienia organizmu.

Kiedy potrzebujemy coś pochrupać w czasie pracy, warzywa takie jak marchewka, pomidorki koktajlowe czy rzodkiewki będą bardzo dobrym wyborem – są niskokaloryczne, ale sycące dzięki swojej objętości, a przy okazji bogate w składniki odżywcze. Pakiet witamin i składników mineralnych z porcją wody świetnie wspomoże nasze eksploatowane każdego dnia szare komórki. Jeśli potrzebujemy konkretnego zastrzyku energii wyśmienicie sprawdzą się owoce – poratują nas porcją cukru i orzeźwiającego smaku. – podpowiada Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny.

Warto mieć zawsze pod ręką czy w domu czy w pracy ulubione warzywa i owoce. Sięgając po nie regularnie dbamy o zdrowie, urozmaiconą dietę, ale również nawadniamy organizm i dostarczamy mu odpowiedniej ilości energii. Numerem jeden na liście produktów nawadniających jest oczywiście woda, ale do diety warto także włączyć owoce i warzywa o wysokiej zawartości wody. Gdy mówimy o warzywach w kontekście nawadniania organizmu, naszym pierwszym wyborem powinien być ogórek zawierający 96% wody, cukinia – 96% wody i rzodkiewka – 95% wody. Jeśli chcemy nawodnić organizm, szczególnie warto sięgać na przykład po arbuzy i truskawki, gdyż zawierają nawet 92% wody, grejpfruty – 91% zawartości wody, melony – 90% zawartości wody, brzoskwinie i nektarynki – 88% wody. Uwzględniając w naszej diecie owoce i warzywa ustrzeżemy się przed przykrymi konsekwencjami odwodnienia, które może skutkować na przykład spadkiem koncentracji, bólami głowy czy spadkiem energii.

Owoce i warzywa dostępne w pracy to jedna z najzdrowszych przekąsek, ułatwiająca nam dokonywanie dobrych wyborów żywieniowych. To także dobry wybór nie tylko dla naszego organizmu, ale również przyjazny środowisku. Decydując się na owocowe przekąski, generujemy mniej śmieci niż szukając innych sposobów na dodanie sobie energii w ciągu dnia. Wszelkiego rodzaju odpadki po owocach to komponent bio. Jeśli połączymy to z wielorazowymi opakowaniami na przekąski, nasze preferencje dietetyczne stają się naprawdę przyjazne środowisku – zwłaszcza, jeśli starannie wybieramy produkty, po które sięgamy.

– Na szczęście coraz więcej pracodawców wspiera zatrudnionych w dbaniu o zdrową dietę, zdając sobie sprawę, że sięganie po wartościowe przekąski na bazie owoców poprawia skupienia, a co za tym idzie – efektywność. Dostępność warzyw i owoców to największy motor do pozytywnych zmian, budujący zdrowe nawyki żywieniowe. Jeśli mamy pod ręką owoce i warzywa w ciągu dnia pracy, chętniej i łatwiej włączamy je do codziennej diety  – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny, kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Owoce i warzywa są idealną przekąską w pracy, gdyż są zdrowe, łatwe w przechowywaniu i można je jeść na surowo. Zgodnie z zaleceniami dietetyków owoce i warzywa warto zawsze mieć pod ręką, aby w ciągu dnia pracy móc po nie regularnie sięgać i zapewnić sobie energię do działania. Dlatego tak ważna jest ich dostępność również w miejscu pracy, gdzie spędzamy dziennie wiele godzin i niezbędna jest dobra koncentracja

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy