Ciasteczka z kuminem

Ciasteczka z kuminem

Kumin to bardzo ciekawa, charakterystyczna dla indyjskiej kuchni, przyprawa. Używa się jej głównie do dań słonych, ale są też głównym składnikiem bardzo popularnych słodyczy. Te ciastka polubią osoby, które na co dzień nie są fanami słodkości, bo używamy niewiele cukru, a królem tego przysmaku jest kumin, zarówno zmielony jak i jego ziarna.

Składniki (na ok. 40 ciastek)

– 300 g mąki,

– 100 g zimnego, miękkiego masła,

– 2 jajka,

– 3 czubate łyżki cukru,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 1/4 łyżeczki mielonego kuminu,

– 1/4 łyżeczki ziaren kuminu.

Wykonanie:

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem i kuminem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i jajka. Miksujemy lub wygniatamy rękami na gęste ciasto (nie wygniatamy go zbyt długo, nadal ma być zimne od masła). Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 cm, na stolnicy przyprószonej mąką. Wykrawamy kółka lub jakiekolwiek kształty, na jakie mamy ochotę. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika przez 15 minut (ale sprawdzajcie co jakiś czas, bo wszystko zależy od piekarnika, ja w swoim piekę zazwyczaj krócej niż jest to podane w przepisach).

Justyna Madan

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy