Zakochaj się w warzywach na walentynki. Przepisy na romantyczną kolację z wykorzystaniem czerwonych warzyw
Walentynki to doskonała okazja, by za pomocą wyjątkowej kolacji wyrazić uczucia. Wykorzystanie warzyw, szczególnie tych uznawanych za afrodyzjaki, może dodać kolacji nie tylko smaku, ale i nieco magii. W zimowym okresie warto sięgnąć po polskie przetwory, które zachowują wartości odżywcze i smak świeżych warzyw. A gdy tylko nadejdzie sezon, który dla polskiej papryki rozpoczyna się w późnym lecie, warto korzystać ze świeżych warzyw prosto z grządki.
1. Buraczane carpaccio z serem kozim
Burak, król polskich warzyw afrodyzjaków, w połączeniu z serem kozim tworzy danie pełne smaku i koloru. Cieniutko pokrojone plasterki buraka ułożone na talerzu, posypane kruszonym serem kozim i skropione oliwą z oliwek, będą nie tylko zdrową, ale i romantyczną przystawką.
- • 2 średnie buraki
- • 100 g sera koziego
- • garść rukoli
- • oliwa z oliwek
- • ocet balsamiczny
- • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- • opcjonalnie: prażone orzechy włoskie lub pestki słonecznika.
Przygotowanie:
- Buraki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, ostudź i obierz.
- Następnie pokrój w bardzo cienkie plasterki (użyj mandoliny, jeśli masz).
- Na talerzu ułóż buraki, posyp pokruszonym serem kozim i rukolą.
- Całość skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, a na końcu posyp prażonymi orzechami lub pestkami
2. Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami
Polskie pieczarki, uznawane również za afrodyzjak, mogą być doskonałą bazą do przygotowania rozgrzewającego risotto. W połączeniu z suszonymi pomidorami, które dodadzą potrawie intensywnego smaku i barwy, stworzą idealne danie na walentynkową kolację.
- • 1 szklanka ryżu arborio
- • 1 litr bulionu warzywnego
- • 1 cebula, drobno posiekana
- • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- • 1 szklanka świeżych pieczarek, pokrojonych
- • 1/2 szklanki suszonych pomidorów, pokrojonych
- • 1/2 szklanki białego wina
- • 2 łyżki masła
- • 1/2 szklanki startego parmezanu
- • oliwa z oliwek
- • sól i pieprz
- • świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę.
- Dodaj czosnek, pieczarki i ryż, smaż, mieszając, przez około 2 minuty.
- Wlej wino i gotuj, mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty.
- Stopniowo dodawaj bulion, czekając za każdym razem, aż zostanie wchłonięty przed dodaniem kolejnej porcji.
- Po około 18-20 minutach, gdy ryż będzie miękki, ale nadal al dente, dodaj suszone pomidory, masło i parmezan.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie delikatnie wymieszaj.
- Podawaj natychmiast, posypane świeżą bazylią i dodatkowym parmezanem.
3. Zapiekanka z cukinii z polskimi przetworami paprykowymi
Korzystając z polskiej cukinii, która jest dostępna przez większość roku, można połączyć ją z przetworami paprykowymi. Przygotować warstwy plasterków cukinii z dodatkiem słoikowej papryki w zalewie lub pasty paprykowej, udekorowane mozzarellą i świeżymi ziołami.
Składniki:
- • 2 średniej wielkości cukinie
- • 1 słoik przetworów paprykowych (papryka marynowana lub w zalewie)
- • 200 g mozzarelli
- • 2 ząbki czosnku
- • 1 łyżka oliwy z oliwek
- • świeże zioła: bazylia lub oregano
- • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Cukinie umyj, pokrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry.
- Na patelni z odrobiną oliwy szybko podsmaż plastry cukinii, aby stały się miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę cukinii.
- Na cukinii rozłóż równomiernie przetwory paprykowe.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i posyp cukinie z papryką.
- Pokryj wszystko warstwą mozzarelli i posyp świeżymi ziołami.
- Zapiekaj w piekarniku przez około 20 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.
4. Spaghetti z sosem z pieczonych czerwonych warzyw
Spaghetti z sosem z pieczonych czerwonych warzyw to idealny wybór na romantyczną kolację. Pieczone pomidory, papryka i cebula tworzą głęboki, aromatyczny sos, doskonale łączący się z makaronem. Dodatek parmezanu i świeżych ziół podnosi smak tego wyrafinowanego dania, sprawiając, że jest ono nie tylko smaczne, ale i eleganckie.
Składniki:
- • 400 g spaghetti
- • 2 czerwone papryki (poza sezonem na polską paprykę możemy wykorzystać paprykę konserwową)
- • 4 duże pomidory
- • 1 czerwona cebula
- • 3 ząbki czosnku
- • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- • 1 łyżeczka suszonego oregano
- • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- • świeże liście bazylii do dekoracji
- • parmezan do posypania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200°C.
- Papryki i pomidory pokrój na kawałki, cebulę pokrój w piórka, a czosnek w plastry.
- Warzywa umieść na blasze do pieczenia, skrop oliwą, posyp solą, pieprzem i oregano.
- Piecz około 30 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko skarmelizowane.
- Ugotuj spaghetti al dente według instrukcji na opakowaniu.
- Upieczone warzywa zblenduj na gładki sos.
- Gotowe spaghetti wymieszaj z sosem.
- Podawaj spaghetti posypane świeżymi listkami bazylii i startym parmezanem.
5. Czerwone ciasto marchewkowe z nutą wanilii
Można poczuć słodycz i pasję z czerwonym ciastem marchewkowym, które swoim wyglądem i smakiem idealnie wpisuje się w walentynkową atmosferę. Soczysta marchewka w połączeniu z intensywnie czerwonym puree z pieczonych buraków tworzy nie tylko zdrową bazę, ale i zachwyca walentynkową kolorystyką. Delikatny krem waniliowy, którym przekładane jest ciasto, dodaje całości wyrafinowanego charakteru. To deser, który rozpieści podniebienie każdego smakosza i doda romantycznego akcentu kolacji.
Składniki:
- • 2 szklanki startej marchewki
- • 1/2 szklanki puree z pieczonego buraka dla intensywnej czerwieni
- • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- • 1 szklanka brązowego cukru lub miodu
- • 3/4 szklanki oleju roślinnego
- • 4 jajka
- • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- • 1 łyżeczka cynamonu
- • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- • szczypta soli
Krem waniliowy:
- • 1 szklanka serka mascarpone lub miękkiego serka kremowego
- • 1/2 szklanki cukru pudru
- • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
- W osobnej misce połącz olej, jajka i ekstrakt z wanilii. Dodaj do nich startą marchew i puree z buraka.
- Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do połączenia się składników.
- Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez około 45 minut lub do suchego patyczka.
- W międzyczasie przygotuj krem waniliowy, mieszając serek z cukrem pudrem i wanilią do uzyskania gładkiej masy.
- Gdy ciasto ostygnie, rozprowadź na nim krem waniliowy.
Walentynkowa kolacja z polskimi warzywami to świetny sposób, by w zimowe miesiące cieszyć się smakiem ulubionych warzyw i jednocześnie podkreślić wyjątkową atmosferę tego dnia. Wykorzystując warzywa uznawane za afrodyzjaki, można dodać kolacji pikanterii i urozmaicenia, a przetwory warzywne pozwolą na korzystanie z ulubionych smaków, niezależnie od pory roku.
źródło informacji: Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej – www.mocpolskichwarzyw.pl
Moc Polskich Warzyw
Kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
W maju 2023 r. zainaugurowano już czwartą z kolei odsłonę kampanii, która z roku na rok przybiera na sile, dzięki stosowaniu innowacyjnych metod i docieraniu do coraz większego grona konsumentów.
Komentarze
Brak komentarzy