Warsztaty kulinarne z Anną Szpurą w Zespole Szkół w Leśnej Podlaskiej

Warsztaty kulinarne z Anną Szpurą w Zespole Szkół w Leśnej Podlaskiej

W środę 12 marca uczniowie II klasy Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Leśnej Podlaskiej, w ramach zajęć praktycznych, uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Annę Szpurę, znaną ze swojej pasji do tradycyjnej kuchni i produktów regionalnych.

Tematem zajęć były potrawy tradycyjne kuchni podlaskiej. Młodzież poznała historię Podlasia i potrawy regionalne, które były wynikiem przeplatania kultur i religii litewskiej, tatarskiej, ukraińskiej, a nawet żydowskiej. Kuchnia staropolska była prosta, oparta na surowcach produkowanych w gospodarstwach chłopskich, jak mąka, mleko, ziemniaki, warzywa.

Młodzież poznała technologię wypieku korowaja weselnego – tradycyjnego wypieku obrzędowego. Korowaj powstaje z ciasta drożdżowego, wzbogaconego bakaliami i udekorowanego elementami symbolizującymi przyrodę, jak np. kwiaty, słońce, kłosy zbóż. Był niegdyś przygotowywany w przeddzień zaślubin i stanowił ozdobę stołu weselnego. Wiązało się z nim wiele przekonań i wierzeń ludowych. Współcześnie korowaje zostały zastąpione słodkimi tortami.

Młodzież przygotowała również kibiny litewskie, czyli pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z nadzieniem warzywno-mięsnym. Najczęściej były one podawane z barszczem czerwonym. Smakowały wyśmienicie.

Marta Rudowska, ZSCKR w Leśnej Podlaskiej

zdjęcia ZSCKR w Leśnej Podlaskiej

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy