Trzecia Perła dla Urszuli Nowickiej z Perkowic za najlepszą w Polsce potrawę regionalną!

Trzecia Perła dla Urszuli Nowickiej z Perkowic za najlepszą w Polsce potrawę regionalną!
fot. GOK w Białej Podlaskiej

Urszula Nowicka (w środku) w towarzystwie (od lewej): zastępcy wójta gminy Adama Platewicza, szefowej pracowni kulinarnej w Perkowicach Katarzyny Mikiciuk, dyrektor GOK Agnieszki Borodijuk i wójta gminy Konrada Gąsiorowskiego

Spektakularny sukces odniosła Urszula Nowicka z Pracowni Kulinariów Regionalnych GOK w Perkowicach w gminie Biała Podlaska. Podczas 24. gali konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki regionów”, zorganizowanej 28 września w Poznaniu z okazji Targów Smaki Regionów, pani Urszula zdobyła najwyższe wyróżnienie kulinarne – Perłę 2024 – za babkę drożdżową zaparzaną jako najlepszy produkt tradycyjny i potrawę regionalną. Warto dodać, że to jej trzecia Perła w dorobku.

Od 2006 roku działa w Perkowicach pracownia rozsławiająca gminę Biała Podlaska. Początkowo zaradne gospodynie przygotowywały potrawy oparte na ziemniakach, kaszy gryczanej, soczewicy, kapuście i grzybach. Teraz mają tak urozmaicony jadłospis, że gotowe są sprostać oczekiwaniom najbardziej wybrednego smakosza. Wielokrotnie opierały się na rodzinnych tradycjach, ale korzystały też z porad doświadczonych gastronomów, co zachęciło członkinie pracowni do udziału w wojewódzkim konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki regionów”. Wielokrotnie zdobywały w nim czołowe nagrody.

Pierwszy raz przygotowały pieczony kulebiak (ciasto drożdżowe z dodatkiem kaszy jaglanej na słodko, białego sera i suszonych śliwek), zdobywając za niego trzecią nagrodę. W następnym roku zaproponowały napój żniwny (oparty na mięcie, rabarbarze i miodzie). Jurorzy nagrodzili go pierwszą nagrodą. Trzeci udział w tym samym konkursie przyniósł im pierwszą nagrodę za pieczony udziec jagnięcy z kluseczkami. Potem wystawiły do konkursu chłodnik szczawiowy (tworzony na bazie szczawiu, jogurtu, ogórków zielonych, szczypiorku i rzodkiewki). Chłodnik uzyskał trzecią nagrodę jury. Nagrodę zapewniły im też ciastka wyciskane przez maszynkę.

O zdolnościach członkiń Pracowni Kulinariów Regionalnych z Perkowic wymownie świadczy fakt, że ich smakołyki trafiają na prestiżową listę produktów regionalnych Lubelszczyzny.

Zasadniczy przełom nastąpił w 2022 roku, kiedy Urszula Nowicka zdobyła Perłę za kulebiak jaglany. Rok później powtórzyła sukces, wygrywając Perłę za kołacz z jagłami. Nagrodzona w tym roku babka drożdżowa zaparzana to ciasto przygotowane z 20 żółtek ucieranych z cukrem, mąki, drożdży, mleka i masła.

Podczas wręczania nagrody Urszuli Nowickiej towarzyszyli w Poznaniu: wójt gminy Konrad Gąsiorowski, zastępca wójta Adam Platewicz, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury Agnieszka Borodijuk i szefowa pracowni kulinarnej w Perkowicach Katarzyna Mikiciuk.

Warto dodać, że zdobywczyni Perły była wcześniej wyróżniana Srebrnym Krzyżem Zasługi (2002 r.) i nagrodą marszałka województwa lubelskiego „Artysta Lubelszczyzny” (2013 r.) za wieloletnią promocję gminy Biała Podlaska.

Istvan Grabowski

zdjęcia Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy