Tradycyjny korowaj w wykonaniu młodzieży, czyli niecodzienne warsztaty kuchni regionalnej w Horodyszczu

Tradycyjny korowaj w wykonaniu młodzieży, czyli niecodzienne warsztaty kuchni regionalnej w Horodyszczu

W dniach 10-11 września w Wiejskim Domu Kultury w Horodyszczu odbyły się warsztaty kuchni regionalnej, w których uczestniczyła młodzież ze Szkoły Podstawowej w Horodyszczu oraz panie z KGW w Horodyszczu. Zwieńczeniem działań była wspólna kolacja, z udziałem przedstawicieli władz samorządowych gminy Wisznice.

Warsztaty poprowadziły ekspertki w dziedzinie kuchni tradycyjnej – trzykrotne mistrzyni Polski w kategorii wyrobów regionalnych z Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach w gminie Biała Podlaska – a towarzyszyły im panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Horodyszczu. Gospodynie dzieliły się swoją wiedzą i doświadczeniem, z pasją opowiadając o lokalnych potrawach, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Tę niezwykle ciekawą kulinarną lekcję pobierali uczniowie klas siódmej i ósmej miejscowej szkoły podstawowej. Mieli oni niepowtarzalną okazję nie tylko posłuchać o kulinarnych tradycjach regionu, ale przede wszystkim – samodzielnie przygotować różnorodne dania i wypieki. Zajęcia przebiegły w atmosferze współpracy i zaangażowania, a gotowanie okazało się świetną okazją do integracji i nauki poprzez działanie. Dzięki temu wspólnemu wysiłkowi udało się odtworzyć smaki, które od pokoleń goszczą na stołach w gminie Wisznice.

Podsumowaniem warsztatów była kolacja regionalna, zorganizowana wieczorem 11 września w WDK w Horodyszczu. Zaprezentowano na niej potrawy przygotowane podczas warsztatów. Szczególnym punktem programu był wypiek korowaja – tradycyjnego pieczywa pszennego lub żytniego, związanego z dawnymi obrzędami i symbolizującego dobrobyt, urodzaj oraz wspólnotę. Prezentacja tego wyjątkowego wypieku stała się atrakcją kulinarną, a jednocześnie piękną lekcją historii i kultury regionu.

Kolacja regionalna była nie tylko okazją do spróbowania smaków minionych pokoleń, ale także do wspólnego spotkania, rozmów i integracji mieszkańców. Wydarzenie pokazało, jak ważne jest pielęgnowanie tradycji i przekazywanie ich kolejnym pokoleniom.

Warsztaty kulinarne były częścią projektu „Śladami przodków. Tradycje i obrzędy w Gminie Wisznice”, w ramach programu „Nasze tradycje”, dofinansowanego ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji.

zdjęcia GOKiO w Wisznicach, Szkoła Podstawowa w Horodyszczu

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy