Kremowy ser paneer

Kremowy ser paneer

Zrobienie sera w domu nie jest wcale takie trudne. Wystarczą trzy składniki, odrobina cierpliwości i tak naprawdę niewiele kulinarnych umiejętności. Ser możecie wykorzystać do przygotowania indyjskich dań, które co tydzień znajdziecie w naszym tygodniku lub na blogu mycuminseeds.blogspot.com, ale paneer wykonany samodzielnie smakuje równie świetnie na kanapkach lub prosto z grilla.

Składniki:

– litr mleka 3,8% (dobre jest też 3,2%),

– 1/2 szklanki śmietanki 30%,

– pół litra wody zmieszanej z 1,5 łyżki octu,

– gaza.

Wykonanie:

Jest naprawdę banalnie proste. Wlej mleko do garnka, regularnie i delikatnie mieszaj. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej śmietankę i mieszaj jeszcze przez chwilę. Następnie powoli zacznij wlewać wodę z octem, teraz mieszaj cały czas aż serwatka zacznie się oddzielać. Kiedy na łyżce pojawią się spore grudki oddzielone od mętnej wody, przelej zawartość garnka na sitko przykryte gazą. Odcedź zawartość, ale nie wyciskaj jej! Następnie przelej ser zimną wodą, znów delikatnie odcedź.

Zawiń ser w gazę, nadając mu kształt (pamiętaj, żeby powierzchnia była płaska, jeśli masz za dużo materiału – odetnij go, w innym wypadku w serze zrobi się dziura). Całość przykryj czymś ciężkim (ja kładę na ser garnek napełniony wodą) i pozostaw na godzinę. Prawda, że proste?

Justyna Madan

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy