Kącik książkowy: Pyszne dania śródziemnomorskie tylko z 5 składników!
„5 składników po śródziemnomorsku” ma wszystko to, za co pokochaliśmy pierwszą książkę z tej serii, czyli „5 składników”, a do tego zainspirowane jest licznymi podróżami Jamiego Olivera po krajach śródziemnomorskich. Wydawnictwo Insignis przedstawia kolejną doskonałą książkę kulinarną, idealną wprost na świąteczny prezent.
Książka „5 składników po śródziemnomorsku” zawiera ponad 125 przystępnych przepisów na przepyszne dania, co sprawia, że przemieni codzienne gotowanie we wspaniałą przygodę, przenosząc nas w słoneczne klimaty.
Znajdziemy tu smakowite propozycje, które nie wymagają ani wielu składników, ani skomplikowanych zakupów, ani góry naczyń do zmywania. 65% prezentowanych potraw nie zawiera mięsa bądź jest go w nich niewiele, ale wszystkie gwarantują wspaniały, wyrazisty, niezapomniany smak.
W rozdziałach: „Sałatki”, „Zupy i kanapki”, „Makarony”, „Warzywa”, „Zapiekanki”, „Owoce morza”, „Ryby”, „Kurczak i kaczka”, „Mięso” oraz „Słodkości” znajdziemy pomysły dań na każdy dzień tygodnia i na każdą okazję.
Opinie o książce:
kasiat_24 (portal Lubimyczytać.pl): Lubię gotować, ale nie lubię dużo czasu spędzać w kuchni i przyrządzać skomplikowanych dań. Urok czasem tkwi w prostocie, więc z ciekawością sięgnęłam po tę książkę. Łatwe, niezwykle dania, i każde skomponowane z pięciu składników. Jamie Oliver pokazuje, jak można codzienne gotowanie uczynić maksymalnie prostym a zarazem pasjonującym zajęciem. Aby przygotować danie z zaledwie kilku składników, trzeba wykazać się sprytem oraz zaradnością, i tego właśnie nas uczy. Kluczowe elementy kuchni śródziemnomorskiej przeniósł na nasz grunt, tak aby składniki można było kupić w każdym markecie. Przepisy są zwięzłe, podany jest czas przygotowania, liczba porcji czy zawartość kaloryczna i odżywcza. Dodatkowo każde danie opatrzone jest apetycznym zdjęciem, które przyprawia o natychmiastowy ślinotok.
Dorota (portal Lubimyczytać.pl): Kocham tego Jegomościa miłością pierwszą, i chyba będę tutaj bezstronna, bo dla mnie ta książka jest mistrzowska. Zaznaczyłam przepisy do wykorzystania i wyszło, że chyba wszystkie. Niemniej jednak kilka od razu poszło na „ruszt”. Powiem, że jak zwykle przepisy Jamiego są kompletne, a tym razem z kuchni śródziemnomorskiej, którą uwielbiam. Dlatego polecam książkę jako elementarz szybkich, czytaj 5-składnikowych, i pysznych dań. Polecam.
Angel KubRick (portal Lubimyczytać.pl): Okazuje się, że ludzie chcą gotować w domu, tylko nie mają na to za wiele czasu. W zasadzie nie mają czasu w ogóle, więc proste dania to jest coś, co wpisuje się w ten niedoczas. Tym sposobem mamy kolejną edycję szybkiej i smacznej kuchni śródziemnomorskiej. Wegetarian i wegan muszę zmartwić, mamy tu dużo dań z mięsem w roli głównej (ale wiem, że ci całkiem sprawnie zamieniają je na niemięsny odpowiednik). Przepisy są przejrzyste, bardzo dobrze rozpisane, każdy posiada tabelę makroskładników. Na podstawie tej książki można ułożyć swoją własną dietę śródziemnomorską, bez wydawania na to miliona monet u dietetyka.
O autorze:
Jamie Oliver urodził się w 1975 roku. Jest brytyjskim kucharzem, doskonale znanym miłośnikom gotowania, zarówno dzięki licznym programom telewizyjnym, jak i książkom kulinarnym. Ukończył studia w Westminister Kingsway College. Gotowania uczył się również we Francji. Promuje zdrową i ekologiczną żywność, prowadząc walkę z fast foodami i otyłością. Prowadzi autorską restaurację Fifteen w stolicy Wielkiej Brytanii. Ma również własny kanał na YouTube. Prywatnie – mąż i ojciec czwórki dzieci.
Komentarze
Brak komentarzy