Jak pracodawca może wesprzeć pracownika w najbardziej depresyjnym dniu roku?
Pogorszenie się samopoczucia z powodu najbardziej depresyjnego dnia w roku wpływa również na jakość pracy. Brak koncentracji i zmęczenie przekładają się na efektywność. W jaki sposób firmy mogą wesprzeć swoich pracowników, aby przetrwać ten trudny dzień?
Szereg czynników meteorologicznych takich jak krótki dzień, niskie nasłonecznienie oraz psychologicznych, czyli świadomość niedotrzymania noworocznych postanowień, w tym również ekonomicznych na przykład zbliżające się terminy płatności pożyczek związanych ze świątecznymi wydatkami wpływają na to, że 18 stycznia został okrzyknięty najbardziej depresyjnym dniem w 2021 roku. A to oznacza, że tego dnia jesteśmy również najmniej efektywni w pracy.
Niezależnie od pogody i okoliczności zewnętrznych pracodawcy mogą poprawić nastrój pracowników organizując na przykład wspólne firmowe gotowanie online na home office. Raport Activy 2020: „Przyszłość wellbeingu i benefitów pracowniczych – nowe porządki” mówi, że 71,1% pracowników uważa, że podczas pandemii w firmie zmniejszyła się integracja pracowników, a wśród nich 59,4% deklaruje, że potrzebuje integracji z innymi pracownikami w nowej rzeczywistości. Badania Kaitlin Woolley z Uniwersytetu Cornell oraz Ayelet Fishbach z Uniwersytetu w Chicago pokazują, że wspólny rytuał jedzenia tych samych potraw zwiększa chęć do rozstrzygania sporów polubownie, co przekłada się na większe korzyści dla wszystkich, również w pracy.
Brak bezpośredniego kontaktu pracowników utrudnia budowanie atmosfery i integrację zespołów, a także wpływa negatywne na ich samopoczucie. Alternatywą do wspólnych posiłków firmowych czy wyjść integracyjnych w nowych czasach może być wspólne gotowanie online. Widzimy, że taka propozycja to skuteczne rozwiązanie, które stwarza poczucie wspólnoty i może poprawić nastrój. Wspólne posiłki cementują więzi międzyludzkie, jak żadna inna aktywność, dlatego też zdecydowaliśmy się wprowadzić gotowe propozycje zestawów zawierających wszystkie potrzebne składniki oraz przepisy od dietetyka, żeby przygotować smaczne i zdrowie śniadanie, lunch albo rozgrzewającą zupę. Śniadanie lub lunch ze swoim zespołem można jadać regularnie – to może być przyjemny rytuał dający wiele satysfakcji – mówi Jacek Kwiecień CEO z firmy Dailyfruits.
Dodatkowo gorsza koncentracja i kondycja psychiczna pracowników wynika również ze zmęczenia formą pracy zdalnej, ale także z niewłaściwej profilaktyki i popełnianymi przez pracowników błędami żywieniowymi. Obecnie pracodawcy zaczynają dostrzegać potrzebę inwestowania w poprawę zdrowia pracowników jako jeden z ważniejszych aspektów funkcjonowania firmy.
Zdrowe odżywianie ma istotny wpływ na kondycję psychiczną. Regularne jedzenie pozwala zachować psychiczny komfort związany z zaspokojeniem jednej z podstawowych potrzeb fizjologicznych jaką jest głód, a o kondycji mózgu decydują kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne i glukoza. Dzięki nim efektywniej pracujemy przez dłuższy czas, jesteśmy mniej rozdrażnieni i łatwiej skupiamy uwagę. Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że najskuteczniejszymi sposobami zadbania o swój organizm jest po postu prawidłowe odżywianie, a największym sprzymierzeńcem układu odpornościowego jest jego dobre traktowanie.
Mózg to główny narząd ludzkiego organizmu, który steruje wszystkimi procesami zachodzącymi w ciele. Jest źródłem i magazynem tożsamości, myśli, marzeń i emocji. Przez wielu z nas nazywany również bio-komputerem. To co mu najbardziej szkodzi to niezdrowa dieta, brak snu, brak świeżego powietrza i brak ruchu. Dieta zawierająca przetworzoną żywność będąc ubogą w wartości odżywcze nie dostarczy budulca do rozwoju nowych komórek nerwowych, a niewłaściwe tłuszcze utrudniają przebudowę kwasów tłuszczowych do form z których mózg korzysta. Badania wykazały również zwiększone ryzyko wystąpienia otępienia u osób spożywających duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczów trans oraz cholesterolu. Nadmiar spożywanego cukru doprowadza do zaburzeń koncentracji i pamięci. Niewiele osób wie również, że zbyt duża ilość soli w diecie może obniżać jakość pracy umysłowej. Mózg to niewielki narząd – stanowi ok. 2% masy całego organizmu. Zużywa jednak około 20% dostarczanej dziennie energii, a jakość tej energii ma niebagatelne znaczenie.
Pracodawcy, którzy potrafią dopasować się do zmieniających się warunków i potrzeb swoich pracowników, wiedzą że obecnie zadbanie o ich samopoczucie i energię do pracy to kluczowe zadania. Jak pokazują wyniki badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” firmy Dailyfruits mimo, że aż 62% respondentów jest przekonanych, że zdrowo się odżywia, to w rzeczywistości dieta większości z nich jest uboga pod kątem odżywczym. Pracownicy nie mają wykształconych prawidłowych nawyków żywieniowych. Dieta uboga w poszczególne składniki odżywcze z czasem może doprowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu, osłabienia odporności oraz wystąpienia wielu chorób.
Od początku pandemii wysłaliśmy już na zlecenie pracodawców dziesiątki tysięcy paczek ze zdrowymi produktami dla pracowników na home office. Nigdy jeszcze odporność fizyczna i samopoczucie pracowników nie miała tak dużego znaczenia dla pracodawców. Widzimy, że obecnie w czasie trwającej pandemii niezwykle ważne dla firm jest właściwe zadbanie o swoich pracowników. Dobrym rozwiązaniem może być wysłanie skrzynki, że świeżymi owocami i warzywami z okazji Blue Monday, aby przypomnieć pracownikom jak ważne jest właściwe odżywianie – mówi Jacek Kwiecień CEO z firmy Dailyfruits.
Na budowanie odporności pracowników najlepiej działają kompleksowe kroki, które pokazują jak teorię przekuć w praktykę, uświadamiając jak odżywianie może wpłynąć na poprawę stanu zdrowia i samopoczucia. Pracodawca może być inicjatorem zmiany dając pracownikom pole do pracy nad kluczowymi dla zdrowia elementami. Jednym z rozwiązań, które mogą przynieść pracodawcom wymierne korzyści jest zainicjowanie działań w kierunku poprawy nawyków żywieniowych pracowników, na przykład w postaci dostępności warzyw i owoców oraz wysyłanie takich produktów na home office.
Dzięki inwestycji w dostawę świeżych warzyw i owoców dla pracowników i edukację żywieniową, firmy nie tylko są w stanie oszczędzić pieniądze wydawane na bieżącą działalność, ale też dynamiczniej się rozwijać. Coraz częściej mówi się o potrzebie wprowadzania skutecznych programów zdrowotnych, które jednocześnie będą też odpowiedzią na bieżące wyzwania rynku pracy.
Komentarze
Brak komentarzy