Deser z nasionkami chia

Deser z nasionkami chia

O nasionkach chia już pisaliśmy. Teraz czas na wykorzystanie tych ziarenek do zrobienia przepysznego deseru, który równie dobrze może stać się śniadaniem z powerem na cały dzień. Tak naprawdę owocowe dodatki w tym daniu zależą od tego, co tak naprawdę będziemy mieć pod ręką. Mogą to nawet być jabłka lub banany.

Składniki:

– 2/3 szklanki zwykłego mleka lub sojowego,

–  2,5 łyżki stołowej nasionek chia,

– 1 mango, 1 kiwi, 1 mandarynka.

Wykonanie:

Nasionka chia zalewamy mlekiem i dokładnie (i bardzo energicznie) od razu mieszamy, tak aby nasionka idealnie wchłonęły płyn (i nie powstała z tego breja). ½ mango blendujmey na gładką masę z pozostałymi owocami, a pozostałą część kroimy w kostkę. W szklanych naczynkach układamy warstwami: mleko z daktylami i chia naprzemiennie z musem owocowym, a na górze układamy pokrojone w kostkę mango lub w mniej skomlikowanebjwersji  łączymy tyllko pulpę z mango z warstwą chia.

Małgorzata Tymoszuk

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy