Smażony makaron z tofu

Smażony makaron z tofu
fot. archiwum

Podstawowym składnikiem tego dania jest tofu i wymaga marynowania przez co najmniej kilka godzin. Pyszne, lekkie i sycące danie. Idealne na tę porę. Niesłychanie aromatyczną.

Składniki:

– 1 kostka naturalnego tofu,

– 3 łyżki oleju sezamowego,

– ½ opakowania makaronu ryżowego,

– 1 dymka,

– 1 czerwona i żółta papryka,

– 1 cebula biała,

– 3/4 szklanki groszku cukrowego (może być mrożony),

– 2 łyżki oleju rzepakowego,

– garstka orzechów nerkowca.

Marynata do tofu

Składniki:

– kawałek imbiru wielkości małego palca,

– 1 ząbek czosnku,

– 4 łyżki sosu sojowego,

– 1 łyżka oleju sezamowego.

Wykonanie:

Pokrojoną w 1 cm kostkę tofu zalewamy wymieszanymi składnikami marynaty: obranym i pokrojonym w drobną kostkę imbirem oraz czosnkiem, a także  sosem sojowym i olejem sezamowym. Odstawiamy do lodówki na 4-5 godzin, a jeszcze lepiej na całą noc.

Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Zalewamy zimną wodą, odcedzamy i łączymy z olejem sezamowym. Cebulę obieramy i kroimy w krążki, obie papryki w cienkie paski, a groszek cukrowy w ukośne paski. Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni, a najlepiej w specjalnym woku. Wrzucamy tofu, smażymy i wyciągamy. Do tego samego tłuszczu wrzucamy na 5 minut. Wyjmujemy. Do patelni trafia teraz makron, do którego po chwili dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i chwilę podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy rozdrobnionymi orzechami i posiekaną dymką.

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy