Dieta ma znaczenie dla jakości naszej pracy

Dieta ma znaczenie dla jakości naszej pracy

Niezdrowa dieta odbija się na naszym zdrowiu, a to także wpływa na koncentrację, wydajność w pracy oraz liczbę zwolnień chorobowych. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe generują coraz więcej metabolicznych chorób cywilizacyjnych. Rosnąca świadomość tego faktu powoduje, że coraz częściej sięgamy po pomoc dietetyka. Czasami również za sprawą pracodawcy, który może zaoferować nam program edukacji żywieniowej w firmie.

Wybory żywieniowe, których dokonujemy także w ciągu dnia pracy mogą być kluczowe dla naszego stanu zdrowia, a popełniane błędy mogą skutkować nie tylko obniżeniem koncentracji, jak również odporności. Głównymi wrogami naszej produktywności i efektem realizacji złych nawyków żywieniowych są m.in. dieta uboga w warzywa i owoce, omijanie śniadań, odwodnienie oraz nadużywanie słodyczy. Potwierdziły to wyniki badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” Dailyfruits, w którym  uczestniczyło 1055 pracujących respondentów.

Nieregularna i uboga w składniki odżywcze dieta jest jednym z czynników zwiększających ryzyko otyłości, z którą zmaga się z roku na rok coraz więcej osób. Epidemia nadwagi i otyłości to szybko rosnący problem XXI wieku, dlatego tak ważne staje się włączenie do edukacji miejsca pracy jako przestrzeni, gdzie możemy zadbać także o prawidłowe nawyki żywieniowe.

Część pracodawców stwarza swoim pracownikom okazję do realizacji zdrowych nawyków żywieniowych w pracy, na przykład zapewniając owoce do biura. Regularne dostawy warzyw i owoców do firm, to jednak niejedyny sposób na promocję zdrowego żywienia. Pracodawcy mogą wspierać zdrowe nawyki swoich pracowników na wiele sposobów. Wśród popularnych rozwiązań warto wymienić chociażby: paczki ze zdrową żywnością dla pracowników zdalnych, webinary dietetyczne online czy indywidualne konsultacje z dietetykiem. – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Wsparcie pracodawców realizowane w formie prozdrowotnego programu edukacji żywieniowej jest bardzo istotne, niemniej sami pracownicy także powinni zadbać o to, co znajdzie się na ich talerzu. Dlatego tak istotne jest przestrzeganie kilku podstawowych zasad dotyczących codziennej diety, jak na przykład spożywanie 3-5 posiłków dziennie o regularnych porach czy pilnowanie dziennego bilansu energetycznego. Rekomendacje dietetyków, którzy od kilku lat biją na alarm z powodu wzrostu problemu nadwagi i otyłości, powinniśmy także realizować w ciągu dnia pracy.

Nie jedz więcej niż jesteś w stanie spalić

Zbędne kilogramy tłuszczu, to wynik dodatniego bilansu między energią, którą dostarczamy organizmowi z pożywieniem, a liczbą kalorii, które spalamy podczas codziennych czynności i aktywności fizycznej. Jeśli jemy więcej kalorii niż nasz organizm jest w stanie wykorzystać, nadwyżka odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej. Jak przekłada się to na dodatkowe kilogramy pokazały m.in. wyniki badania Dailyfruits „Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe Polaków”. Aż 44% spośród zapytanych Polaków przytyło na home office, najwięcej, 39% między 4 a 6 kg. Blisko połowa ankietowanych, którzy zauważyli, że przytyli zadeklarowała, że w porównaniu z okresem przed zmianą trybu pracy, odżywiają się gorzej.

Sięgaj po produkty pozbawione dużej ilości cukrów prostych, czyli warzywa i owoce

Zgodnie z aktualną Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, opracowaną przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, owoce i warzywa to absolutna podstawa tego, co należy spożywać. Powinny one stanowić połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia – minimum 400 g, z czego 3/4 tej puli powinny obejmować warzywa, a 1/4 – owoce. Regularne uwzględnienie w diecie warzyw i owoców jest promowane od lat przez specjalistów ds. żywienia. To produkty bogate w błonnik, składniki bioaktywne,  witaminy i składniki mineralne, które mogą być spożywane w nieprzetworzonej formie, dostarczają organizmowi to czego potrzebuje do  jego prawidłowego funkcjonowania.

Dostępność warzyw i owoców to największy motor do zmian, jeśli mamy je pod ręką także w ciągu dnia pracy, chętniej i łatwiej włączamy je do codziennej diety. – przekonuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny, kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Skutkiem realizacji złych nawyków żywieniowych jest obniżenie koncentracji, zmniejszona odporność fizyczna i psychiczna, a to wszystko wpływa zarówno na naszą sferę zawodową, jak i prywatną. Co w połączeniu z zwiększoną ekspozycją na stres, której sprzyja pandemia i szybkie tempo życia, może generować poważne problemy zdrowotne

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy