Dziesiątki nagród w Gminnym Konkursie Tradycji Wielkanocnych

W Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach w sobotę 25 marca odbył się II Gminny Konkurs Tradycji Wielkanocnych. Wzięło w nim udział 100 osób, a nagrody wręczono 88 uczestnikom. 

Konkurs skierowany był do mieszkańców gminy Biała Podlaska. W ramach konkursu można było wykonać palmy i pisanki tradycyjne i współczesne, koszyczki oraz potrawy i ciasta wielkanocne.

Wójta gminy Biała Podlaska reprezentował skarbnik gminy Krzysztof Radzikowski, który wręczył nagrody uczestnikom konkursu. Podczas trwania imprezy można było zakupić palmy wielkanocne, serwetki do koszyczka wielkanocnego, pisanki i stroiki, a także przepyszne ciasta i potrawy wielkanocne, które były rozkoszą dla podniebienia.

W konkursach kulinarnych laureatami zostali:

w kategorii „ciasto wielkanocne”, młodzież od 16 lat i dorośli (16 wypieków)

I miejsce – Katarzyna Klepacka za paschę z karmelizowanymi orzechami, II miejsce – Aneta Olesiejuk za babkę cytrynową, III miejsce – Wiktoria Łukasiak za babkę serowo-makową, wyróżnienia – Agata Olszewska za sernik królewski i Aleksandra Kałabun za babkę gotowaną;

w kategorii „potrawa wielkanocna”, młodzież od 16 lat i dorośli (6 potraw)

I miejsce – Wiktoria Łukasiak za barszcz biały z jajkiem przepiórczym i kiełbasą, II miejsce – Urszula Barnasiuk za szarą kiełbasę, III miejsce – Agnieszka Kraśniewska za wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem, wyróżnienia – Maria Buczyńska za pasztet ze śliwkami i Łukasz Łukasiak za żurek z boczkiem wędzonym i jajkiem przepiórki w chlebku.

Uroczystość uświetnił występ zespołu Białynia z Worońca, działający pod kierunkiem instruktor Małgorzaty Kozakiewicz.

zdjęcia FB GOK w Białej Podlaskiej

Dodaj komentarz

Komentarze

    Brak komentarzy