Dziesiątki nagród w Gminnym Konkursie Tradycji Wielkanocnych
W Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach w sobotę 25 marca odbył się II Gminny Konkurs Tradycji Wielkanocnych. Wzięło w nim udział 100 osób, a nagrody wręczono 88 uczestnikom.
Konkurs skierowany był do mieszkańców gminy Biała Podlaska. W ramach konkursu można było wykonać palmy i pisanki tradycyjne i współczesne, koszyczki oraz potrawy i ciasta wielkanocne.
Wójta gminy Biała Podlaska reprezentował skarbnik gminy Krzysztof Radzikowski, który wręczył nagrody uczestnikom konkursu. Podczas trwania imprezy można było zakupić palmy wielkanocne, serwetki do koszyczka wielkanocnego, pisanki i stroiki, a także przepyszne ciasta i potrawy wielkanocne, które były rozkoszą dla podniebienia.
W konkursach kulinarnych laureatami zostali:
w kategorii „ciasto wielkanocne”, młodzież od 16 lat i dorośli (16 wypieków)
I miejsce – Katarzyna Klepacka za paschę z karmelizowanymi orzechami, II miejsce – Aneta Olesiejuk za babkę cytrynową, III miejsce – Wiktoria Łukasiak za babkę serowo-makową, wyróżnienia – Agata Olszewska za sernik królewski i Aleksandra Kałabun za babkę gotowaną;
w kategorii „potrawa wielkanocna”, młodzież od 16 lat i dorośli (6 potraw)
I miejsce – Wiktoria Łukasiak za barszcz biały z jajkiem przepiórczym i kiełbasą, II miejsce – Urszula Barnasiuk za szarą kiełbasę, III miejsce – Agnieszka Kraśniewska za wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem, wyróżnienia – Maria Buczyńska za pasztet ze śliwkami i Łukasz Łukasiak za żurek z boczkiem wędzonym i jajkiem przepiórki w chlebku.
Uroczystość uświetnił występ zespołu Białynia z Worońca, działający pod kierunkiem instruktor Małgorzaty Kozakiewicz.
zdjęcia FB GOK w Białej Podlaskiej
Komentarze
Brak komentarzy